Inför EU-parlamentsvalet lånade Junilistan 1,2 miljoner av privatpersoner, bland annat för att trycka valsedlar. Även i riksdagsvalet behöver partiet låna pengar av sympatisörer, uppskattningsvis 1-3 miljoner kronor, säger ordförande Nils Lundgren.
- Folk som kan det här säger att det krävs 5-6 miljoner kronor för att driva en kampanj i riksdagsvalet, säger Lundgren.
För att komma upp i det beloppet planerar Junilistan också att dra i gång en insamlingskampanj:
- Om vi får 4 000 personer att sätta in 500 kronor blir det 2 miljoner kronor, säger Lundgren.
Konstaffischer
Feministiskt initiativ (Fi) samlar också in pengar bland medlemmarna. De säljer konstaffischer för tusen kronor styck som totalt ska dra in 1,5 miljoner kronor. Pengar som ska användas för att trycka valsedlar.Fi ska också satsa på medlemsvärvning och öppna en nätbutik med pins, jackor och liknande.
Talespersonen Sofia Karlsson tror dock att hennes parti har mindre resursstarka medlemmar än Junilistan. Och hon vågar inte gissa hur stor valbudgeten blir.
- Vi har mest kvinnor som medlemmar och många har inte så mycket pengar att satsa. Vi får vara mer uppfinningsrika i stället, säger hon.
Varken Junilistan eller Fi tänker annonsera eller ha storaffischer. I stället blir det medlemmarnas ideella insatser som får bli grundplåten i valbudgeten.
Olika förutsättningar
I och för sig säger även de etablerade partierna att deras största resurs är engagerade valarbetare. Men de har också en hel del pengar att satsa.Mest av alla har socialdemokraterna som uppger att årets valbudget är på 50 miljoner kronor, ungefär lika mycket som 2002.
Moderaterna får däremot dra åt valbudgeten rätt rejält eftersom väljarstödet - och därmed partistödet - rasade kraftigt i valet 2002.
Partiet räknar med att årets valbudget hamnar på cirka 25 miljoner kronor, mot 42 miljoner kronor förra valet.
- Det är ingen vidare fet budget, säger partisekreteraren Sven Otto Littorin.
- Hur stor den blir beror till väldigt stor del på hur det går med våra insamlingsaktiviteter.
Webbsatsningar
Under 2004 fick moderaterna in 10,5 miljoner kronor från 14 500 personer. Nu hoppas partiet att medlemmarna ska vara extra givmilda på grund av att det är valår.Folkpartiet gick starkt framåt i förra valet och har mer än fördubblat sin valbudget till 24 miljoner kronor. Partiet kommer, liksom många andra partier, att satsa hårt på webben, hålla den uppdaterad och visa film.
- Men vår erfarenhet är att pengar spelar väldigt liten roll. Valrörelser när vi haft lite resurser har ändå gett god utdelning, säger partisekreterare Johan Jakobsson.