Snickeriets möbler har moderna former från möbelföretaget S&B Nord i Boden. All tillverkning är äkta norrbottniskt hantverk med högsta kvalitetskrav. Men virket kommer från Amerika, ofta amerikansk vitek eller valnöt.
Ove Lundholm och hans bror Allan är möbeltillverkare i andra generationen. Tobias Lundholm, son till Ove och tredje generationen i företaget, arbetar också i det familjeägda snickeriet. Här har Tornedalsmöbler tillverkats sedan 1928. Det borgar för genuin kunskap och kvalitetskänsla in i minsta detalj.
Det nuvarande bolaget startades 1975 av fyra bröder. Ove är yngst och Allan näst yngst av dem och de som äger och driver företaget idag.
En enda modell av hela den gamla traditionella tillverkningen i furu finns kvar i snickeriet. Det är en gungstol. Men den har i sin tur ärvt stilen från Amerika - en amerikansk gungstol i rak stil med underrede.
- Den trotsar alla trender, men säljs mest lokalt på beställning, säger Ove Lundholm.
Fyra bröder
Även om Tornedalsmöbler skapade grunden i Br Lundholms Snickeri lever företaget idag på sin kunskap och förmåga till effektiv och noggrann tillverkning.- Möbelskaparna och S&B Nord har blivit vår stora beställare. De driver just nu på möbeltillverkning i Norrbotten genom samarbete med åtta olika snickerier. Vi samverkar i en kedja av möbeltillverkare. S&B designar och säljer våra produkter. Det är en bra lösning. Vi har fullt med jobb och de håller sortimentet efterfrågat och aktuellt. Vi tillverkar allt på beställning från dem, säger Ove Lundholm.
Nya former
I kedjan Möbelskaparna i Norrbotten har de samverkande snickerierna specialiserat sig på varsina olika produkter. Br Lundholm började tillverka stolar i massiv ek för S&B Nord. I dag överväger sängar, sovrumsmöbler och tavellister.Nya former och träslag vinner inträde. Efter eken får valnöt allt större efterfrågan. En nygammal trend som kommit tillbaka är vitlackade möbler. Möbelmodet växlar allt snabbare. Trendkurvan pekar uppåt cirka tre år, sedan krävs nya modeller.
- Efter tre år har någon kopierat huvudlinjerna i modellen. Då gäller det att ha nästa på gång, säger han.
Det ställer krav på flexibilitet. Precisa leveranstider är ett måste.
Br Lundholms får råvaran som färdiga ämnen från såg och hyvleri till sina möbler, oftast Betula fog i Hedenäset. Ritningar och modeller kommer från S&B Nord. Formgivare är ofta Urban Sundberg, Karin Mannerstål, Mårten Cyren eller andra kända formgivare och arkitekter.
Sängar viktigast
Möblerna tillverkas, efterbehandlas och ytbehandlas i snickeriet. Här finns även utrustning för lackering. Allt packas till sist färdigt för slutmontering i kartong, färdigt för lager, butik och konsument. Tillverkningsvolymen ligger på cirka 7 000 tavellister per år samt närmare 400 sängar och stolar per år. Sängar är den ekonomiskt viktigaste produkten tillsammans med tavellisterna. Av de traditionella gungstolarna beställs fortfarande ett 100-tal per år.- Fram till nu har vi tillverkat direkt mot order. Sedan volymerna ökat är det svårt att få rationell hantering i hantverksmässig produktion i små serier. Nu byggs ett mellanlager hos en av våra kolleger i Kalix. Det ger möjlighet att producera i lite större serier. Därmed kan vi bli lite rationellare. Produktionen blir inte lika ryckig, säger Ove Lundholm.
Ljusår från
jättefabriker
Det känns exklusivt att hålla i möbler tillverkade styckevis för hand i massivt trä. Det lilla snickeriet ligger ljusår från jättefabriker i prispressande låglöneländer.- Jag tror att det är noggrannheten, pålitligheten och kvaliteten i hantverket som ger våra fördelar. Någon fördel av lokal råvara har vi inte längre. Det viktigaste är förstås att skapa möbler som kunderna vill ha. Det sköter S&B Nord om, säger Ove Lundholm.
- Det var annorlunda på 70- och 80-talen. Då sålde våra möbler sig själva. Folk kom till snickeriet för att handla. Virket var vår lokala, hårda, senvuxna fura. Formen hade vi ärvt av traditionerna, tornedalsmöbler i furu. Tiderna har förändrats. Det är få människor som frågar efter furumöbler i dag.
- För oss spelar virket ingen roll. Vi tillverkar det kunderna vill ha. Huvudsaken är kvaliteten. Men vem vet - snart kanske furu kommer tillbaka, fast i nya former. Modet brukar växla.
- Kanske kan även Ikea i Haparanda föra med sig något positivt. Ökade kundströmmar kan leda till ökad nyfikenhet och mer uppmärksamhet för oss lokala tillverkare i Tornedalen, säger Ove Lundholm.