Trenden har vänt?

Övriga2007-05-03 00:00
Den nedåtgående trenden har vänt. Allt fler dör i trafiken. Och detta händer just i år, 2007, då Nollvisionens första delmål skall nås. Vid årets slut får inte fler än 270 människor ha mist livet på svenska gator och vägar. Men vill det sig illa kan det bli 470!

Det var 1997 som den svenska riksdagen antog den så kallade Nollvisionen, baserad på ambitionen att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i vägtrafikolyckor. Redan året därpå, 1998, bestämde samma riksdag att det första delmålet skulle nås 2007. Och det målet var att halvera antalet trafikdödade från 1996 års nivå, vilket gav siffran 270.

Inte för att jag förstår riktigt hur de räknade den gången, för enligt den officiella olycksstatistiken dog 488 personer i trafiken det året och hälften av det borde väl bli 244? Men låt gå. Vi lär inte nå 270, än mindre 244.



Det här trendbrottet, om det nu är det, har fått motståndarna till det snabbt växande antalet hastighetskameror att vädra morgonluft. Men även anhängarna av fler fartkontroller och kameror tycker sig ha fått ett tillskott av friskt syre.

Motståndarna hävdar att den stigande olyckskurvan är ett bevis på att den automatiska hastighetskontrollen med kameror inte gör någon nytta. Det har till och med höjts röster med krav på att Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall ska avgå - för att man satsat miljontals skattekronor på fel saker. Enbart annonskampanjen om "livräddarna", som kameraskåpen kallades, kostade mångmiljonbelopp.

Men NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, menar att fartgränserna snarare bör sänkas ännu mer. Och de får stöd av Lars Bergfalk, chef för Vägtrafikinspektionen, som i en mycket kritisk rapport kräver "extraordinära insatser" för att vända olyckskurvan nedåt igen.

Enligt Bergfalk finns det bara ett radikalt grepp som ger snabb effekt - lägre hastigheter. Då menar han verkliga hastigheter, alltså inte i första hand det som står på skyltarna. Till det krävs förstås mer polisövervakning och ännu fler hastighetskontroller. Det vill säga ännu flera kameror.



Det kommer så klart att orsaka proteststormar från en del bilistorganisationer men det finns tämligen färska undersökningar som visar att en majoritet av landets bilister faktiskt vill köra lagligt. Och då vore det kanske inte helt fel att också bjuda på lite morötter? Inte bara piska. Exempelvis några skattemiljoner till system som hjälper alla dessa trafikanter att leva upp till sina egna intentioner. Om alla som vill köra lagligt också fick hjälp att verkligen göra det skulle det rädda både liv och miljö.

Tekniken finns redan i dag. Farthållare, GPS, radar, sensorer, kameror med mera. Det gäller bara att utnyttja den rätt och utrusta så många bilar som möjligt med den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om