Tre av tio kvinnor struntar i cancerkontroll

Nästan 3 av 10 kvinnor i Norrbotten struntar att göra gynekologisk cellprovskontroll när de blir kallade. Det trots att livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15 och 45 år världen över.

Övriga2007-05-28 00:00




Totalt drabbas knappt femhundra kvinnor i Sverige och cirka 160 avlider till följd av sjukdomen. Idag är regelbundna gynekologiska cellprover det säkraste sättet att upptäcka livmoderhalscancer, cervixcancer.

Enligt en undersökning som läkemedels- och hälsoföretaget GlaxoSmithKline genomförde år 2006 bland 4 500 europeiska kvinnor, känner 85 procent av de svenska kvinnorna inte till att livmoderhalscancer är ett resultat av sexuellt överförbara virus.

Undersökningen visar också att 74 procent av kvinnorna inte vet att cervixcancer är den näst vanligaste cancerformen bland unga kvinnor. Hela 43 procent av de tillfrågade känner inte till varför de ska göra ett cellprov över huvudtaget.

Enligt undersökningen är det 29 procent av kvinnorna i Norrbotten som inte hörsammar kallelsen till gynekologisk cellprovskontroll.

- Regelbundna cellprover är det mest effektiva sättet att i tid upptäcka cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Många liv har räddats tack vare att man upptäckt cellförändringar i god tid och jag vill verkligen uppmana kvinnor att gå på cellprovstagning när de blir kallade av landstinget, säger Olov Grankvist, överläkare på kvinnokliniken på Sunderby sjukhus i Luleå.

I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år gynekologisk cellprovskontroll vart tredje år och kvinnor mellan 50 och 60 vart femte år.

Denna kontroll har pågått i Sverige i drygt 30 år och har resulterat i en kraftig nedgång (cirka 60 procent) av insjuknande i livmoderhalscancer.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om