Sill med koriander och ingefära känns säkert främmande för de flesta. Säger man currysill blir det mer bekant. Här plockar vi ned curryblandningen i sina beståndsdelar och väljer ut två av de bärande kryddorna som blandas med matlagningsyoghurt, även den med smak som överensstämmer med det indiska köket. Blandningen skedas upp på färdiginlagd löksill och bjuds samma dag. Garnera gärna sillfatet med färsk koriander, även kallad Asiens persilja.
En ofylld tournedos "måste" vara röd och saftig mot mitten eftersom genomstekning skulle förvandla den stora köttbiten till en torr och hård puck. En fylld, eller gorgonzolaspäckad tournedos, kan stekas något längre om man så vill eftersom osten gör köttet saftigt även om det är i det närmaste genomstekt. För att lyckas med stekningen måste smör och neutral rapsolja blandas i pannan. Smöret för smaken, oljan för att klara hettan utan att fettet bränner i början av stekningen.
Många kända kötträtter ska serveras med madeirasås. Hemma kan man alltid blanda som man vill, men faktum är att en god madeirasås hör till de bästa smakförstärkarna i kombination med mörkt kött. Att såsen dessutom är lätt att lyckas med gör inte saken sämre.
Citat:
Nästa vecka: Nästa vecka ger vi tips på hur man snabbt och enkelt dukar fram ett litet julbord lagom för familjen och de närmaste vännerna.
Bild 1 och 2: Från glögg till middag. Låt gärna adventsglöggen fungera som aperitif till en middag. En pepparkaka, en snitt och en riktigt god köttbit.
Bild 3: Späckad tournedos. Tournedos är en rejäl köttbit från oxfilen. Med en kärna av gorgonzola får köttet mer smak.
Bild 4: Sill i glas. En sillsalsa i glas och en krämig sill smaksatt med koriander och ingefära. Nya smaker för den som vill bjuda nytt till jul.
Foto: Dan Strandqvist