Du sitter på busshållplatsen och väntar. Bussen är som vanligt försenad, men det gör inget. Du sitter nämligen i godan ro på bänken och tittar på tv. På mobiltelefonens skärm ser du SVT:s morgonnyheter, och i hörlurarna hör du allt som sägs.
Den här möjligheten ligger inte långt borta. I Finland har man redan genomfört ett pilotprojekt med tv i mobilen, och i september startar ett liknande försök i Sverige.
- Responsen i Finland har varit jättepositiv, säger Nokias nordiske multimediachef Sigurd Leth.
Tv i mobilen är egentligen inget nytt. Den som har en 3G-telefon har länge kunnat titta på exempelvis nyheter, sport och musikvideor i sin mobil. I det fallet handlar det dock om en så kallad strömmande teknik. Via en meny i telefonen bestämmer du vilken videosnutt du ska titta på - och du laddar sedan hem den. Nackdelen är att själva nedladdningen tar tid och att kunden som regel betalar för det som laddas hem.
Den nya mobil-tv-tekniken bygger i stället på broadcasting, alltså samma princip som används för vår vanliga radio och tv. Sändare runt om i landet skickar alltså ut programmen - och vem som helst kan ta emot dem.
Till skillnad från ett 3G-nät kan ett broadcast-nät inte bli överbelastat. Om antalet tittare är en eller nio miljoner spelar ingen roll.
Upp till 50 kanaler
Att mobil-tv blir möjligt nu beror bland annat på övergången till digital-tv.- Det frigörs kapacitet när de analoga sändarna släcks, säger Lennart Ivarsson på Teracom.
Teracom är det företag som ansvarar för att sända ut radio och tv i hela landet, och de kommer även att ansvara för mobil-tv-sändningarna. Den stora skillnaden mellan de analoga sändningarna och mobil-tv-sändningarna är att de senare är mindre utrymmeskrävande. På den plats där det i dag bara får plats en analog tv-kanal går det att klämma in upp till 50 mobil-kanaler. I det försök som inleds i september utnyttjas dock inte alla tillgängliga kanaler.
Testpiloterna kommer att kunna välja mellan 14 tv-kanaler och 4 radiokanaler. Förutom Sveriges Radios och Sveriges Televisions kanaler finns exempelvis TV3, TV4, Kanal 5, MTV, BBC, Discovery och Eurosport. Det är alltså precis samma program som sänds i den vanliga tv:n, även om man på sikt kan tänka sig skräddarsydda tv-kanaler för just mobilen.
Pytteskärmen räcker
Men fungerar det verkligen att titta på tv på mobilen? Räcker den pyttelilla skärmen till? Sigurd Leth på Nokia svarar inte oväntat ja:- Den som inte har tittat på mobil-tv har svårt att föreställa sig hur det är, men när man väl ser det är det fantastiskt.
I både det finländska och det svenska pilotprojektet är det Nokias telefon N92 som används. Den har en skärm på 2,8 tum, vilket är ungefär lika stort som Ipod Video och andra små bärbara videospelare.
- I USA har det blivit populärt att ladda hem det senaste avsnittet av serier som Desperate Housewives till sin Ipod Video. Man vänjer sig vid att titta på en liten skärm, säger Sigurd Leth.
Lennart Ivarsson på Teracom håller med om att mobiltelefonen fungerar förvånansvärt bra som tv, men han räknar med att människor kommer att titta på tv på ett annorlunda sätt i mobilen.
- Jag tror att sändarföretagen måste anpassa sina sändningar. Man tittar under en kortare tid i mobilen. Framför allt nyheter och sport kan bli populärt.
Om han har rätt eller inte återstår dock att se. Det försök som genomförs från september kommer att ge svar på vad användarna är intresserade av och hur de kommer att använda tekniken.
Även betalningslösningarna är än så länge oklara. Troligen kommer de att likna digital-tv:n, där SVT-kanalerna och TV4 är gratis medan övriga kostar pengar. Det är dessutom troligt att telefonoperatörer som Telia och Comviq skapar olika paketlösningar för sina kunder.
- Mobiltelefonen håller på att förvandlas till en medieterminal med internet, telefon, musik och tv, konstaterar Lennart Ivarsson.
Skarpt om ett år
Tv i mobilen ligger inte alls långt bort. I Korea används mobil-tv redan skarpt och i Finland, som ligger längst fram i Europa, har man sedan en tid tillbaka ett kommersiellt mobil-tv-nät. I slutet av året ska det täcka en tredjedel av befolkningen.- Den kommersiella starten blir kanske i början av nästa år - eller i slutet av detta år, säger Riitta Kontula på det finländska sändarföretaget Digita.
Och Sverige ligger inte långt efter. Eftersom man i stort sett bara använder befintliga tv-sändare krävs det inga stora investeringar för att få tekniken att fungera.
- Vi räknar med att komma igång om ungefär ett år, alltså hösten 2007. Tekniken finns redan och vi vet att den fungerar, säger Lennart Ivarsson.