Tidiga gubbar

Övriga2007-06-14 00:00
Svenska jordgubbar mognar tidigt i år. Så tidigt att flera av sorterna kan vara slut redan före midsommar. Normalt brukar odlarna ha fullt upp att få fram bär till midsommar, men nu får man sannolikt förlita sig på senare sorter för att täcka helgens bärbehov.

Jordgubbsbranschen var tidigare orolig för att jordgubbarna skulle ta slut rekordtidigt på säsongen i år, men vädrets makter har spelat odlarna i händerna och nu tror man i stället på en rekordlång säsong med sena norrlandsbär de sista veckorna. (TT Spektra)

Kioskkorv i butik

Från att bara ha funnits i korvkiosker finns delar av Sibyllas korvsortiment nu även i butik. För riktiga korvvänner kanske den speciella kokkorven är särskilt intressant. Här handlar det om kända smaker och konsistenser, det senare inbegripet det rätta "knäppet" när man biter av korven. Kokkorven säljs i burk med endast fyra korvar. Burken är ingen helkonserv utan kräver kyla för att korven ska hålla. (TT Spektra)





Håll koll på temperaturen

Varma sommardagar får kyl- och frysskåp arbeta hårt för att hålla rätt temperatur. Finns ingen inbyggd termometer kan det vara ide att mäta temperaturen med lös termometer då och då.

Risken att råka ut för matförgiftning ökar under sommaren. Känsliga livsmedel kan inte lämnas många minuter i rumstemperatur innan de börjar försämras. Sedan hjälper det inte att kyla ner dem igen.

Ska man springa i flera olika affärer är det viktigt att maten köps sist. Måste man resa långt med kylvaror är en kylväska bra att ha. Färsk fisk ska helst inte förvaras varmare än +2 grader, kött +4 och mejeriprodukter +8 grader. Rätt temperatur i kyl och frys ska vara: svalskåp för grönsaker + 12 grader, kylskåp +4 till +8 grader, frys -18 grader eller kallare. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!