Tid för tidiga primörer

VÅRMAT. Våren ser ut att komma tidigt i år. Förresten, det mesta kommer tidigt, så även påsken och de vårhelger som är kopplade till den kristna agendan. Här möter vi de första varma solstrålarna med primörer på tallriken. Goda rätter att njuta nu eller kanske spara till den stundande påskhelgen.

Övriga2008-03-06 00:00
Stockholm (TT Spektra)Vänner av rejäla köttbitar får något drömmande i blicken när man talar om tournedos. Denna minst sagt väl tilltagna bit från mitten på oxfilen bör alltid stekas medium, det vill säga med rosaröd mitt. Först bryns köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Smör för smaken, olja för stekegenskaperna. Först därefter kryddas köttet med salt och peppar.

Den fortsatta stekningen ska ske långsamt och den som kan sin köksläxa vet att köttet måste skyas ett flertal gånger under stekningen. Tekniken att skya kött är det som skiljer kockar från stekvändare. Visst kräver det passning, men det kan man väl ta om det ligger kött för flera hundra i stekpannan.

Normalt sett serveras tournedos med madeira- eller rödvinssky, ofta i kombination med andra såser. Här lägger vi krutet på primörgrönsaker och serverar råstekt pommes karre, det vill säga tärnad och råstekt potatis lätt smaksatt med lök. Inte världens nyttigaste tillbehör, men i avsaknad av sås och aromsmör får det passera.

Välj rätt skaldjur

Även om hösten är den stora skaldjursperioden finns det gott om fina skaldjur ända fram till april. Vill man värna om naturen ska man undvika de odlade jätteräkorna som ställer till med en massa elände i de områden de odlas. Räkor och havskräftor kan man däremot njuta med gott samvete. Havskräftan kallas även kejsar- eller jungfruhummer och trålas från stora djup längs Västkusten och Norges kust. Till skillnad från sötvattenskräftan är havskräftan ljust rosa redan vid fångst. Den blir visserligen något ljusare vid kokning, men skillnaden är liten så det gäller att kontrollera noga att den verkligen är kokt innan man stoppar den i salladen.

Snabba lammsteken

En vällagad lammstek ska normalt stekas vid låg temperatur under närmare två timmar. Har man inte tid med sådana projekt går det att fixa lammet på 10-15 minuter i stekpannan också.

Skär benfri lammstek i knappt två centimeter tjocka skivor. Krydda med örter som timjan och rosmarin förutom vitlök, salt och peppar.

Stek köttet i medelvarm stekpanna med enbart god olivolja. Resultatet blir överraskande bra på bråkdelen av den tid det tar att ugnssteka lammsteken hel.

Här bjuds steken med klyftpotatis, varma grönsaker och dubbla såser. Låter avancerat men det handlar i praktiken om en rödvinssky som kokas på en skvätt rödvin och två till tre delar vatten.

Smaksätt med koncentrerad kalvfond och red lätt med maizena. En klick bearnaisesås att toppa med köper vi färdig eftersom den i alla fall bara ska fungera som en liten smakförhöjare i mycket begränsad mängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!