Tid för bullfest i höst

Bakning. Höstmörkret lägger sig tidigt nu och vi blir allt snabbare att dra oss in i stugvärmen. En eftermiddagsfika med en god bulle känns mer rätt än någonsin.

Övriga2006-09-28 00:00
I dag förväntas en bulle smaka kanel och vara beströdd med pärlsocker. Men den sortens bullar har inte många år på nacken. Från början var det stort nog om man kunde baka av ljust vete. Att få ett ljust, och kanske till och med sötat bröd, var nog så festligt för några generationer sedan.

Den släta bullen bakas efter ett gammalt recept som bland annat innehåller ister. Ister, som är ett helt rent animaliskt fett, var förr ett vanligt matfett inte minst vid bakning. I bullreceptet här nedan blandas isterflottet med smör vilket ger ett ännu bättre bakresultat. Vill man inte använda ister kan allt fett komma från smör alternativt margarin.

Smörbulle i form

Redan av namnet butterkaka förstår man att det ska vara smör i bakverket, åtminstone om det ska leva upp till sitt namn. Vanlig butterkaka är i praktiken ett antal bullar som gräddas i en och samma form så de tillsammans bildar en enda kaka. Formen kan vara allt från en rund sockerkaksform med slät botten till en stekpanna med raka kanter. Butterkaka bakas lämpligen av kantbitar och spill i samband med utbakning av vanliga kanelbullar. På det sättet får man användning av degbitar som kanske inte är tillräckligt stora för att ge fina bullar. Rena bonusbullen med andra ord.

Kanelbullar eller kanelsnurror

Vanliga vetebullar med kanel och kardemumma må vara festliga, men med en nypa mandelmassa i fyllningen blir de ännu godare. Tekniken i övrigt är den gamla vanliga. Kavla ut degen, smöra och krydda, vik ihop och skär i strimlor. Varje strimla skruvas och snurras ihop till en bulle. Har man svårt med att få snits på sina bullar kan man rulla ihop den utkavlade degen och skära den i skivor. Skivorna placeras i formar innan de gräddas på samma sätt som de snurrade bullarna. Smaken blir densamma, men ska man vara noga med namn heter dessa bullar kanelsnurror.

Fyllda bullar

Fyllda bullar kan bakas på flera sätt. Vanligast är att kavla ut degen, skära den i rutor om en knapp decimeter och lägga fyllningen mitt på varje ruta. Sedan viks degrutorna ihop över fyllningen och hela bakverket läggs i pappersform. Det är naturligtvis en smaksak, det går att vända bullen lite som man vill i formen. Vanligast är att ha den hopvikta degen uppåt, men det går även att vända bullen med den hopvikta sidan nedåt. Skillnaden är mer utseende än smak. Med hopvikningen nedåt får man en till synes slät bulle efter andra jäsningen medan bullar med hopvikningen uppåt är mer avslöjande vad de kan tänkas innehålla. Det senare kan ju vara bra att veta eftersom fyllda bullar kan innehålla allt från höstens äpplen och kanel till sylt eller vaniljkräm.

Plommonpaj

Hösten är skördetid och plötsligt finns det hur mycket frukt som helst i affärer och grönsaksstånd. Fyllda bullar är bara ett bakverk av många som får smak av nyskördad frukt. Plommonpaj är ett annat exempel. Inte precis en bulle, men väldigt god ändå. Pajen smaksätts dessutom med citron som ger bakverket en frisk smak, vilket öppnar för servering både som kaffebröd och dessert. I det senare fallet med en klick vispad grädde eller vaniljglass som lämpligt tillbehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!