Täpp till kryphålet för rattfyllerister

Övriga2007-06-07 00:00
Per Gahrton är åter igen misstänkt för rattfylleri. Förra gången var det nära att han kom undan bara för att polisen som tog blodprovet inte hade rätt behörighet. Den här gången kan hans räddning bli det som räddar allt fler rattfyllerister - eftersupen!

Jag påstår inte att Per Gahrton ljuger när han säger att han var nykter vid olyckstillfället och blev full först efteråt, i väntan på polisen, men jag har i å andra sidan väldigt svårt att tro att han talar sanning.



Nästan alla som hävdar att de drack efter körningen ljuger nämligen. Rättmedicinalverket kan i dag med hjälp av två efter varandra tagna blodprov räkna ut hur länge den misstänkte varit alkoholpåverkad och när promillehalten i blodet var som högst. Och hittills har det visat sig att nio av tio ljugit om den påstådda eftersupen - de var fulla redan innan.

Men den här lögnen kostar samhället massor av pengar som borde kunna användas bättre. Per Gahrton om någon borde begripa det så må domen mot honom bli hård om det visar sig att han ljugit.

Så sent som i fjol konstaterade den så kallade rattfylleriutredningen att det inte behövs någon lag som förbjuder eftersupning just med hänvisning till att det i dag ändå går att avslöja den som ljuger. Men då har utredarna bara tittat på de fall som hamnat i domstol och den statistiken är långt ifrån rättvisande. Åklagarna tar nämligen bara de säkra fallen till tingsrätten. Men de allra flesta fallen, där eftersupning åberopas, skrivs av redan hos polisen. Har man inte hunnit ta två blodprov i tid, inom en timme, så läggs förundersökningen oftast ner. Och många rattfyllerister avviker från en eventuell olycksplats eller förs av ambulans till sjukhus, och polisen kanske dessutom måste prioritera andra insatser innan man kan ta blodprov. Och då hinner en timme gå.



I Norge är det förbjudet att dricka alkohol eller ta någon annan form av droger inom sex timmar efter en olycka som kan föranleda en polisutredning. Är föraren då påverkad är saken klar - och det behövs inga rättsmedicinska undersökningar.

Med en sådan lag skulle betydligt fler rattfyllerister hamna inför skranket och framför allt snabbare komma under vård. För fortfarande är ju verkligheten den, att de flesta som kör rattfulla är missbrukare och har kört berusade flera gånger tidigare. Det är alla dessa förare det gäller att få hejd på. Med ett lagstadgat förbud mot eftersupning skulle åtminstone en lucka vara igentäppt.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om