Efter att ha testat flertalet är man rätt trött på viner i fyrkantig förpackning, då många smakmässigt är mycket strömlinjeformade, till förväxling likartade och publikt insmickrande. Slående är att många av rödvinerna är påtagligt söta, sannolikt för att vara goda att bara dricka ett glas av rätt upp och ned utan mat.
Desto roligare är det då att undantagsvis stöta på viner som har lite personlighet och tydlig druv- och ursprungskaraktär. Som är mer lämpade för mat än prat. Under året har det dykt upp en del mer exklusiva boxviner, även om merparten är enkla men mestadels välgjorda. Den stenhårda konkurrensen har gjort att priserna pressas hårt samtidigt som kvaliteten ökar, vilket gör oss vinkonsumenter till vinnare.
Kolla datumet
Oftast får man vad man betalar för. De allra billigaste boxarna är sällan speciellt roliga, (en del riktigt usla) med några få undantag som ett par starkt prisnedsatta röda spanjorer. För 200 kronor och uppåt är man oftast på kvalitetsmässigt säkrare mark.De flesta boxar är sedan en tid försedda med tappnings- eller bäst-före-datum, vilket är utmärkt. Se till att du
aldrig köper en box som är äldre än sex månader från tappningsdatum, speciellt gäller det de vita vinerna som ganska snabbt förlorar i fräschör. Vid den här genomgången visade sig ett antal viner vara alldeles för gamla och oxiderade. Och kom ihåg att en öppnad box helst bör drickas upp inom tre veckor - sedan brukar oangenäma toner av äppelslump (som kommer sig av syreangreppet) börja infinna sig.