Svampiga potatiskakor

Svampiga potatiskakor låter allt annat än lockande. Men det just vad vi lockar med den här veckan. Höstens första riktiga vinterpotatis med stärkelse nog att hålla ihop i rivet tillstånd steks tillsammans med bitar av svamp och hackad lök.

Övriga2007-09-20 00:00
Nu kommer potatisen som är tänkt att klara vinterns behov. Den har skal och framför allt stärkelse nog att hålla ihop och reda av potatiskakor och gratänger utan ägg. Potatiskakorna klarar sig bra på egen hand, men en kall sås smaksatt med färsk ingefära smakar gott till. Färskriven ingefära är en tillgång i det vegetariska köket. Köp gärna hem en större bit. Den klarar sig flera veckor i kyl trots att man är där och bryter en bit av den då och då.



Potatiskakor med svamp

och lök

4 personer

10 medelstora, kokta potatisar

1 röd lök

100 g svamp, gärna vild

olivolja

1 vitlöksklyfta

salt och vitpeppar

Till serveringen:

2 dl mager crème fraiche

1 msk lättmajonnäs

1 msk fint riven, färsk ingefära

2 msk fint hackad persilja

salt och peppar

1. Koka potatisen nästan färdig i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen svalna så pass att den kan skalas. Riv potatisen på råkostjärnets grova sida.

2. Ansa och hacka svampen grovt. Spara några fina exemplar till garnering. Hacka en halv, röd lök. Stek hackad svamp och lök i olivolja. Ta upp och blanda med riven potatis. Pressa i en vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. Forma små potatiskakor som steks med olivolja i medelvarm panna.

3. Skala och riv en bit färsk ingefära. Blanda med mager crème fraiche, majonnäs och hackad persilja. Salta och peppra lätt. Servera såsen kall till potatisbiffarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!