Sedan fjärde kvartalet 2004 har kronan försvagats rejält. Till exempel kostade den amerikanska dollarn över 8:20 kronor i mitten av november i fjol, jämfört med ungefär 6:60 kronor ett år tidigare.
Försäljningen lyfter
De stora verkstadskoncernerna hör till de bolag på börsen som gynnas mest av försvagningen, eftersom de oftast har en omfattande export. Bolagen tar betalt i utländska valutor, som sedan räknas om till kronor. Kronförsvagningen gör alltså att försäljningen i kronor blir större, även med en oförändrad försäljningsvolym.Bland de bolag som hittills redovisat stora, positiva valutaeffekter finns också Volvo. Lastbilsjättens vinst för fjärde kvartalet på 4,1 miljarder understeg visserligen analytikerkårens förväntningar. Men det hade varit ännu värre om det inte varit för kroneffekten på cirka 400 miljoner kronor.
Togs på sängen
För SKF:s del stod valutaeffekter för nästan hela försäljningsökningen på nära 10 procent under fjärde kvartalet, och vinsten lyftes med omkring 50 miljoner kronor. Även bolag utanför verkstadssektorn, som till exempel skogsjätten SCA, har gynnats.I Atlas Copcos fall tog den stora kroneffekten vissa analytiker på sängen. Men enligt Ronny Jacobsson, aktiechef på Swedbank, ligger valutakurseffekterna oftast ganska väl i linje med prognoserna.
Fallgropar
- Vi tar ständigt in kronkursen i våra beräkningar, så när rapporterna väl faller ut så är det estimerat, säger han till TT.Framöver väntas stora kronlyft i bolag som exempelvis Sandvik och Scania. Tillsammans har verkstadsbolagen tjänat miljarder på kronförsvagningen under fjärde kvartalet.
Men Ronny Jacobsson avråder småspararna på börsen att leta efter kronvinnare i börslistorna. Dels är valutaeffekten ofta redan inräknad i prissättningen av aktien, dels finns det fallgropar:
- Ofta så säkrar sig ju bolagen för rörelser i valutan.
I stället råder han den som tänker köpa aktier att titta på mer traditionella nyckeltal, som p/e-tal, direktavkastning och försäljningstillväxt.
- Det är snarare sådana faktorer som ska vara styrande.