Väntar man gäster i jul som föredrar vegetarisk kost kan man alltid snegla åt utländska traditioner och helt frångå julbordets ramar för att i stället duka fram alternativ som vegetarisk sushi.
Vegetarisk sushirulle
4-6 personer
Till sushiriset:
500 g sushiris
7,5 dl vatten
4 msk risvinäger
2 msk mirin
3 msk strösocker
1 tsk salt
Till servering:
1 gurka
2-3 ark nori (torkat sjögräs)
japansk soja
wasabi (japansk pepparrot)
gari (inlagd ingefära)
1 bambumatta till arbetet
1. Tvätta riset i vatten, helst flera gånger. Täck med vatten och låt stå 1 timme. Låt riset därefter rinna av i sil minst 10 minuter.
2. Sjud riset under lock med 7,5 dl vatten i 25 minuter. Därefter får riset dra 30 minuter med locket på.
3. Värm, men koka inte, risvinäger, mirin, socker och salt i en kastrull så allt löser sig. Kyl därefter vätskan. Lufta riset med en fuktad sked, blanda ris och vinägervätska och täck med fuktad duk.
4. Riset kan även rullas in i torkat sjögräs. Placera ett noriblad med blanka sidan nedåt på en bambumatta. Täck noribladet med ris men lämna 3 centimeter i ovankanten utan ris. Lägg en rand med gurka i stavar. Rulla ihop med hjälp av bambumattan och klistra ihop genom att fukta den risfria kanten av noribladet. Efter 5 minuter kan rullen skivas upp. Om man förbereder och vill spara sushirullen måste den lindas in i plastfilm för att inte torka. Sushi serveras med japansk soja, wasabi och inlagd ingefära.