Strömming - en delikatess

Fisk. Silverglänsande strömmingar och feta sillar har alltid varit uppskattad mat på svenska bord. De ingår som en viktig del i den svenska husmanskosten och är något av ryggraden på det traditionella smörgåsbordet.

Övriga2006-08-10 00:00
Det är inte bara en gång som sill- och strömmingsfisket räddad livhanken på svenska folket. Senaste fosterländska insatsen gjorde fisken under andra världskriget. När krigsfartyg, minor och annat otyg satte stopp för fisket ute till havs kom det kustnära fisket, inte minst av sill och strömming, att bli helt dominerande.

Sill- och strömmingsfiske har nästan alltid bedrivits nära kusten. Det har sin förklaring i att fisken är både lättast att fånga och godast att äta när den går in på grunda vatten för att leka.

Tusenårig tradition

Det bohuslänska sillfisket finns dokumenterat hela tusen år tillbaka i tiden. Av orsaker som man inte hittat någon vettig förklaring till har tillgången på sill varierat starkt. Nio så kallade sillperioder har infallit under årtusendet. Perioderna, som varat mellan 30 och 70 år, har präglats av enorma fångster sill. Sillperioderna har följts av dess raka motsats. Klena eller helt uteblivna fångster med svält och nöd för kust- och skärgårdsbefolkningen som följd.

På 60-talet genomgick fiskeflottan något av ett generationsskifte. Stålfartyg med kraftigt maskineri för fiske långt ut till havs, effektiva redskap och inte minst ekolod gjorde att sillen inte fick en lugn stund. Fisket blev snabbt, och kortsiktigt, en lönande affär. Men fisket i Nordsjön blev på tok för hårt för att klara återväxten. Inom loppet av 20 år minskade sillbeståndet i Nordsjön med nära 90 procent, enligt havsforskarna. Det fick till följd att man snabbt fick införa stränga regler och kvotsystem för att rädda sillen.

I Östersjön går strömmingen till längs norrlandskusten under sommarmånaderna. Strömmingen fiskas även vintertid, men då företrädelsevis i djupen vid Landsort och utanför Gotland.

Till vardag och fest

Stekt strömming kan varieras i det oändliga. Fyllningen kan vara allt från nyklippt dill och persilja till blandningar av senap, vitlök och andra starka kryddor. Även paneringen ger utrymme för variationer. Traditionellt vänds strömmingen i en blandning av ströbröd, vete- och rågmjöl, men det finns inget som hindrar att man kryddar extra med paprikapulver eller curry. För ska man vara ärlig måste det till förnyelse även här.

Sill och strömming är bra vardagsmat. Men det hindrar inte att samma fisk även har sin givna plats på festbordet. Ingen kan väl tänka sig ett smörgåsbord utan sill och strömming? Till och med Operakällaren, en av landets kanske mest prestigefyllda restauranger, har bemödat sig att ge strömmingen ett alldeles eget recept. I och för sig är det flera kända krogar som gör gällande att de skapat rätten, men här får det ändå heta strömming Opris efter namnet på restaurangen.

För att få rätt "opris-smak" ska strömmingarna ligga en stund i grädde smaksatt med äggulor innan de paneras och steks gyllengula och knapriga i rikligt med smör. Kanske inte det nyttigaste sättet att äta strömming, men gott är det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!