Stroganov på riktigt
Biff Stroganoff på svenska har inte något, utom möjligtvis biffen, gemensamt med den ryska förebilden. Rätten ska inte innehålla tomat utan stark senap, den ska serveras med kokt eller stekt potatis och inte ris som många tror.
Varför rätten ser ut som den gör är det ingen som vet. Den tidens ryska kök påbjöd gärna helstekt eller i vart fall ganska stora köttstycken. En teori är att kockarna helt enkelt blev tvingade att strimla maten i takt med att värden förlorade sina tänder, vilket var vanligt i alla kretsar på 1700-talet.
Biff Stroganov
4 personer
600 g lövbiff
1 gul lök
100 g färska champinjoner
smör till stekning
salt och svartpeppar
3 msk dijonsenap
4 msk vatten + 1 tsk koncentrerad kalvfond
Till servering:
4-5 hela saltgurkor
2 dl smetana eller crème fraiche
kokt potatis
1. Skär köttet i strimlor. Skala och skiva löken. Skär svampen i skivor.
2. Stek köttet hastigt i het panna. Lägg i lök och champinjoner och låt allt steka genom på lite lägre värme. Krydda lätt med salt och svartpeppar.
3. Blanda dijonsenap med vatten och koncentrerad kalvfond. Slå blandningen i pannan och rör om.
4. Garnera med saltgurka skuren i stavar på längden och klicka över smetana eller crème fraiche precis innan servering, alternativt bjud tillbehören i skålar var för sig. Kokt potatis, inte ris, bjuds till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!