Vad de flesta glömmer, eller inte vet, är att bröd, pasta, flingor, socker i frukt, vitt mjöl och vitt ris har samma effekt på kroppen. Det bryts också ned till glukos, precis som socker.
- Två och en halv deciliter pasta ger samma effekt som tio rågade teskedar rent socker, säger sockerexperten Bitten Jonsson.
Hon är utbildad sjuksköterska och har arbetat med beroenden av olika slag sedan 1987 och i huvudsak socker sedan 1994.
- Stora mängder socker är inte nyttigt för någon men många kan ändå äta ganska mycket sötsaker utan negativa konsekvenser. Det beror vilken biokemi din kropp har, den är unik för varje människa, säger hon.
Men även om du är född med en "svaghet" för socker så kan du påverka det med din livsstil.
Det är det positiva.
- Medvetandet ökar också i samhället. Vi läser innehållsdeklarationerna för att undvika socker men tillverkarna hittar hela tiden på nya namn för socker. Min förhoppning är att vi ska kunna börja vårda våra hjärnor mera. Allt vi stoppar i oss går till hjärnan och den styr allt annat i kroppen, säger Bitten Jonsson.
Hon menar att samhällets viktfixering egentligen är oväsentlig.
- Äter vi så vi får i oss rätt näring, då mår vi bra, blir pigga och vill röra på oss. Då är det lättare att hålla vikten.
- Jag brukar ge Extra virgin kokosfett som medicin. Det är rätt bränsle för hjärnan. Redan efter tio dagar brukar mina patienter känna sig piggare och gladare.
Men att helt ställa om efter att ha varit sockerberoende tar betydligt längre tid än så, upp till ett och ett halvt år. Då är kroppen och biokemin i balans igen. Första steget är att bli medveten och villig att lära sig vad sockret gör för skada i kroppen. Med kunskapen ökar motivationen att förändra. I nästa steg visar Bitten Jonsson sina patienter vad de kan göra i stället och vilken mat som gör hjärnan nöjd och belåten.
- Jag har fler kvinnor än män som kommer till mig. Inte för att kvinnor är mer överviktiga än män utan för att de lyssnar mer på sina kroppar när de mår dåligt.
- Ett säkert tecken är också att du smyger med sötsakerna. Då är det dags att göra en förändring, säger Bitten Jonsson.