Stig Lindberg

FOLKKÄR. Under 1950-60-talet var Stig Lindberg en av de mest framträdande formgivarna av det svenska folkhemmet och hans formgivning är fortfarande i dag högt eftertraktad, inte bara i Sverige utan även i USA och inte minst Japan. Nationalmuseum ägnar i vår en hel utställning åt Lindberg och många av hans alster har fått nytt liv.

Övriga2006-04-19 00:00
Stig Lindberg (1916-1982) är en av Sveriges mest populära formgivare och representerar för många det glada och lekfulla 50-talet, en period som nu väcker stort intresse även hos en ung publik. I många svenska hem återfinns föremål som han skapat: vardagsporslin, ugnssäkra formar, vaser, skålar och annat som man i dag får betala mycket pengar för på antikmässor och auktioner.

Stig Lindberg var född i Umeå och började som assistent hos Wilhelm Kåge på Gustavsberg 1937 där han kom att arbeta ända fram till 1980, under långt tid var han också porslinsfabrikens konstnärliga ledare. Han framstod redan från början som en enastående begåvning inte bara inom industridesign, glas, porslin, keramik, emalj och plast utan också som textilkonstnär, illustratör och skulptör.

Textilier och barnböcker

Lindberg är kanske främst känd för serviser som Berså, Spisa Ribb, Terma och sitt konstgods men han samarbetade även med textilformgivaren Astrid Sampe för varuhuset NK:s Textilkammare och med textförfattaren Lennart Hellsing där han till exempel gjorde illustrationerna till barnboksfiguren Krakel Spektakel.

I maj öppnar Nationalmuseum i Stockholm utställningen "Stig Lindberg - älskad formgivare, varumärkesstrateg och humorist". Utställningen presenterar formgivaren Lindbergs egenart men diskuterar också hur såväl konstnär som konstindustri arbetade med varumärkeslansering och upphovsrätt. Diskussionen om den konstnärliga upphovsrätten anknyter till dagens debatt om illegala nedladdningar av musik- och filmfiler från Internet. På bildkonstens område kan bilder spridas lika lätt. Lindberg var en medveten formgivare som stred för sitt konstnärliga uttryck och bidrog till en utveckling i diskussionen. Utställningen syftar till att ge ett historiskt perspektiv på dagens situation. Nationalmuseum visar totalt cirka 300 föremål, dels från de egna samlingarna, dels unika föremål inlånade från andra museer och privata samlare.

Exklusiv katalog

Till utställningen producerar Nationalmuseum också en katalog som lånar formen av en exklusiv månadstidning. Katalogen, som innehåller en stor mängd färgbilder, vänder sig både till samlare av Stig Lindberg-föremål som till personer intresserade av upphovsrättsliga frågor.

Att Stig Lindberg och hans föremål upplever något av en renässans märks på många sätt, förutom att värdet på Lindberg-föremål skjutit i höjden, har många av hans alster återupptagits i produktion på olika sätt. McDonalds fick stor uppmärksamhet när man på sina pappersmuggar tryckte Lindbergs berömda servismönster Berså och Spisa Ribb. I höstas kom Ljungbergs Textil med ett nytillskott i serien Signerad Textil då Lindbergs textil "Pottery" reproducerades. Mönstret återkommer även i skärbrädor, väskor, necessärer, brickor och kuddar.

Varför inte kika i skåpen hemma hos mormor, kanske ligger där några exemplar av bruksföremål med Lindberg som upphovsman?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om