Spätta på danskt vis

Det finns en speciell doft i danska hamnar av friterad fisk, tång och hav. Här gör vi en resa till grannlandet i form av en dansk smörgås med allt det goda.

Övriga2006-08-17 00:00
Dansk mat är kanske inte världens nyttigaste, men god är den. Nyfångad fisk som steks i het olja får en alldeles speciell smak och konsistens. Kanske inte den lättaste att återskapa med fryst fisk, men den knapriga ytan kan vi alltid fixa. Dubbelpanera fisken i mjöl, ägg och ströbröd och stek i lika delar smör och neutral olja. Det ger en överlägsen smak och härligt frasig stekyta.

Dansk remoulad skiljer sig på en punkt från den svenska. Med lite curry får remouladen en helt annan smak. Servera allt på smörgås och glöm inte att lägga på rikligt med grönsaker som kompensation för allt det feta.

Dansk fiskmacka

4 personer

4 rödspättafileer

3 msk vetemjöl

1 ägg

1 dl ströbröd

salt och vitpeppar

smör och olja till stekning

Till remouladen:

1 dl inlagda pickelsgrönsaker

1 1/2 msk inlagd kapris

1 msk lag från kaprisburken

2 dl crème fraiche, gärna lätt

1 dl majonnäs, gärna lätt

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk curry

1/2 tsk torkad dragon

1 msk hackad gräslök

salt och vitpeppar

Till serveringen:

4 skivor bröd

salladsgrönsaker

1. Hacka pickels och kapris i matberedaren. Blanda med crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med dragon, curry, gräslök, salt och vitpeppar.

2. Panera fisken i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek i lika delar smör och olja som ger överlägsen stekyta. Salta och peppra lätt efter vändning. Lägg fiskarna att rinna av på hushållspapper.

3. Bred ut remouladsåsen på bröd. Placera den stekta fisken ovanpå och garnera med salladsgrönsaker. Serveras direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!