Marulken är, med sitt fasta kött, utmärkt att grilla. Tänk bara på att göra rent grillgallret ordentligt och att inte ha det över värmen i väntan på fin glöd. Till skillnad mot kött ska fisk läggas på kallt galler, allt för att fisken ska hålla ihop när den lyfts av.
Nära men främmande
Det genuint spanska köket är, alla turistorter till trots, ganska okänt för många svenskar. En och annan kanske har vågat sig ut på landsbygden och smakat på lokala maträtter, men i stort har den spanska kokkonsten stannat inom landets gränser.Spansk matkultur uppvisar stor bredd. I norr påminner den i stort om den sydfranska för att i söder ha stora likheter med det arabiska köket, vilket innebär smaksättning med exempelvis fikon och annan exotisk frukt. Till och med kaffe kan förekomma som krydda i såser till kött.
Potatis, ägg och olivolja är grunden för en vardaglig tortilla. Denna enkla potatisomelett serveras över hela landet och är en uppskattad vardagsmat som numer klassas som nationalrätt. Många gånger kompletteras tortillan med en eller flera vitlöksklyftor, och är man riktigt på humör kan den i praktiken innehålla vad som helst. I sina mest djärva former travas flera tortillas på varandra ungefär som en tårta. Mellan omeletterna läggs skinka, paella eller enbart majonnäs, men då har man för länge sedan lämnat avdelningen vardagsmat.
Allt på ett fat
Paella hör till de rätter som egentligen saknar ett riktigt recept. I Spanien finns lika många kockar som ideer hur en äkta paella ska se ut och smaka. En ide har de dock gemensamt, den vida pannan i vilken maten lagas. Ris, saffran, kyckling, skaldjur, ärtor och tomat är den vanligaste grunden i paella, men det finns varianter med allt från småvilt till stor hummer.Skaldjuren i paellan läggs i allmänhet i med skal och allt. Det kan tyckas märkligt att man ska behöva gräva med fingrarna i maten, men det har sin förklaring även det. Skaldjuren ska bli varma, men absolut inte sega. Oskalade skaldjur bibehåller sin spänst längre, men viss försiktighet bör man ändå ha. Skaldjur som redan är kokta en gång ska aldrig varmhållas eller upphettas för länge.
Sverige har sina smörgåsbord, Spanien sin tapaskultur. Att samlas kring tapas är en del av den spanska umgängesformen. Lättsamt, socialt och gott eftersom var och en kan plocka ut sina egna favoriter.
Tapas är små munsbitar av kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller bakverk. I praktiken kan det vara vad som helst, bara det går att stoppa i munnen utan onödiga bestick eller andra redskap. Tapas kan serveras som ensamrätt eller som förrätt och på många restauranger i Spanien hör det till att gästen alltid bjuds på en första tapas och lite vin som inledning på måltiden. Hemma lägger man upp en tapasbuffe genom att bjuda var sak för sig. En tapasgrund kan vara sardin i olja och tomat, lufttorkad skinka, oliver och kapris samt friterad bläckfisk och räkor. Har man råd, tid och lust kan en tapasbuffe byggas ut i all oändlighet med grönsaker, korvar, bönor, kikärtor och små bakverk.