Spännande thaisallad

Söt, kryddig och underbart god. Bättre än så kan man inte sammanfatta smakintrycken av den thaiinspirerade salladen baserad på papaya, tomater, morötter och bönor.

Övriga2007-11-22 00:00
Stockholm

(TT Spektra)

Söt thailändsk chilisås, jordnötter och papaya ger fin smak åt denna thaiinspirerade sallad. God att äta som den är eller bjuda som tillbehör till annan asiatisk mat, antingen det är kött, fisk eller skaldjur. När salladen bjuds som vegetarisk huvudrätt serveras ris till.

Den thailändska förebilden heter "som tam" vilket betyder syrlig och krossad. Då innehåller salladen förutom ingredienserna här nedan även torkade, malda räkor, citron och fisksås, ingredienser som man kan hitta i specialaffärer för asiatisk mat.

Thailändsk fisksås kanske låter märkligt, men det är en viktig ingrediens som fungerar både som krydda i största allmänhet och i synnerhet som ersättning för salt. Såsen görs på fisk och processen är inte helt olik den som används vid framställningen av vår surströmming. Fisksås luktar lite speciellt, vilket man kan förstå med tanke på tillverkningsmetoden.

Thailändsk sallad

4 personer

1 huvud isbergssallad

100 g gröna bönor

4 stora tomater

2 morötter

1 grön papaya

3 msk thailändsk

chilisås

2 msk vatten

4 msk krossade

jordnötter

salt eller några

droppar fisksås

1. Ge de gröna bönorna ett snabbt uppkok, slå av vattnet och låt dem svalna. Skala och kärna ur papayafrukten. Skär fruktköttet i tärningar.

Skölj och strimla salladen. Fördela salladen på fyra tallrikar. Skala och riv moroten grovt.

2. Ovanpå salladen läggs tomat, bönor, riven morot och papayatärningar.

3. Tunna den thailändska chilisåsen med lite vatten. Salta lätt och slå såsen över salladen som dressing. Krossa jordnötter och strö dem över.

Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!