(TT Spektra)
Den thailändska förebilden heter "som tam" vilket betyder syrlig och krossad. Då innehåller salladen förutom ingredienserna här nedan även torkade, malda räkor, citron och fisksås, ingredienser som man kan hitta i specialaffärer för asiatisk mat.
Thailändsk fisksås kanske låter märkligt, men det är en viktig ingrediens som fungerar både som krydda i största allmänhet och i synnerhet som ersättning för salt. Såsen görs på fisk och processen är inte helt olik den som används vid framställningen av vår surströmming. Fisksås luktar lite speciellt, vilket man kan förstå med tanke på tillverkningsmetoden.
Thailändsk sallad
4 personer
1 huvud isbergssallad
100 g gröna bönor
4 stora tomater
2 morötter
1 grön papaya
3 msk thailändsk
chilisås
2 msk vatten
4 msk krossade
jordnötter
salt eller några
droppar fisksås
1. Ge de gröna bönorna ett snabbt uppkok, slå av vattnet och låt dem svalna. Skala och kärna ur papayafrukten. Skär fruktköttet i tärningar.
Skölj och strimla salladen. Fördela salladen på fyra tallrikar. Skala och riv moroten grovt.
2. Ovanpå salladen läggs tomat, bönor, riven morot och papayatärningar.
3. Tunna den thailändska chilisåsen med lite vatten. Salta lätt och slå såsen över salladen som dressing. Krossa jordnötter och strö dem över.