Spännande smaker från Afrika

Smakrik mat. Köket luktar som vid ett större julbak fast pepparkaksdegen lyser med sin frånvaro. Kanel, nejlikor, ingefära och en massa andra spännande kryddofter sprider sig i hela huset. Det handlar om Medelhavsmaten bortom havet. Maten från Marocko, Tunisien och andra länder i Nordafrika.

Övriga2006-11-23 00:00
De nordafrikanska köken doftar starkt av exotiska kryddor. Man drar sig inte för att krydda rikligt och framför allt använda flera olika kryddor i samma rätt. Smaker och dofter sliter i varandra och resultatet blir inte sällan en chockartad upplevelse för oss försiktiga nordbor.

Vanliga kryddor är nejlika, kanel, saffran, spiskummin, koriander, kryddpeppar, chili, anis och ingefära. Vill man laga mat med nordafrikansk inspiration kan man exempelvis krydda couscous med en eller flera av dessa kryddor. Ett annat sätt att smaksätta nordafrikanskt är att blanda frukt, färsk eller torkad, nötter och massor av lök i maten.

Couscous banade väg

Couscous var länge en alltför exotisk ingrediens för svenska hushåll. Men med ökad invandring, fler resor till Nordafrika och ett öppnare och mer nyfiket förhållande till andra länders matkultur har couscous snart skrivit in sig i den nya, svenska husmanskosten.

Couscous är små gryn tillverkade av i första hand durumvete, det vill säga samma vete som används till pasta. Tillagningen är enkel, koka upp lättsaltat vatten och blanda ner couscousen. På med lock och låt allt dra vid sidan av spisen i 5 minuter. Ringla över lite olivolja och fluffa upp couscousen med en gaffel. Couscous är från början ett urgammalt sätt för nomadfolk att konservera det proteinrika durumvetet. Genom att göra en deg av durumvete som sedan pressade genom ett durkslag fick man små degkulor som torkades i solen.

Resultatet blev couscous som har en historia som sträcker sig långt före Kristi födelse.

Frossar i vitlök

Vitlök används flitigt i många nordafrikanska maträtter. Förhållandet till vitlök är inte lika hysteriskt där som här. Om vi tycker att det räcker med en halv vitlöksklyfta för hela familjen anser en arabisk husmor att 3-4 klyftor per person är en alldeles normal dos.

Vitlöken kom till Europa via Egypten och forskare tror att vitlök, och andra lökar, var den huvudsakliga kosten för de slavar som byggde pyramiderna. Det i sin tur gör att det än i dag lär finnas en social distinktion mellan egyptiska storkonsumenter av vitlök och de som är mer sparsamma med användandet. Vitlöken är vanligast bland fattiga bönder medan storstadsbor tittar mer på den västerländska mathållningen och försöker äta utan att lukta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!