Soppa på jordärtskockor

Knöliga och vresiga att arbeta med men underbart goda när de väl är klara att avnjuta. Vad det handlar om? Jordärtskockor förstås.

Övriga2006-09-14 00:00
Soppa på jordärtskockor, potatis och purjolök är en typisk representant för den riktigt breda maten. Soppan funkar utmärkt som vegetariskt kvällsmål, men kan lika gärna dyka upp som förrätt till en brakmiddag i höstmörkret.

Med vass potatisskalare, eller liten skalkniv, kan man skala jordärtskockor råa. Saknar man vassa redskap är det lika bra att koka dem med skalet på och sedan skala dem direkt efter kokning. Men vänta inte med skalningen efter kokning, då tar innehållet smak av skalet och resultatet blir inte bra.

Jordärtskockssoppa, eller snarare pure eftersom soppan reds med grädde och ägg alternativt maizena, kan serveras med små brödkrutonger som vänds i olivolja och rostas gyllene i ugn.

Jordärtskockssoppa

4 personer

1 kg jordärtskockor

2 potatisar, helst av mjölig sort

1/2 purjolök, bara den vita delen

5 dl vatten

5 dl grönsaksbuljong från tärning

1 dl grädde

1 äggula alt. maizena till redning

salt och vitpeppar

1. Skala jordärtskockor och potatis. Skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar.

2. Koka rotsaker och lök mjuk i en halv liter lättsaltat vatten. Slå av, men spara, kokvattnet. Enklast med durkslag över ny kastrull. Kör rotsaker och lök till pure med mixerstav eller i matberedare.

3. Slå tillbaka puren i kokvattnet. Tillsätt även en halv liter grönsaksbuljong. Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.

4. Rör samman äggula och grädde i en varm soppskål alternativt kastrull. Slå på den varma puresoppan under vispning. Vill man inte ha ägg kan man tillsätta grädde direkt i den heta soppan och reda av med lite maizena löst i vatten. Servera soppan direkt - den är godast helt nylagad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!