Soppa i förkylningstider

De första vårveckorna kan vara luriga. Frestelsen att lämna vinterkläderna hemma är stor och risken att få en efterhängsen förkylning är uppenbar. Vitlök kan vara räddningen för den som vågar dosera rejält. Vitlökssoppa med lökkeso är soppan som fungerar som rena medicinen.

Övriga2007-03-15 00:00
Visst luktar det vitlök i köket och om dig själv efteråt, men det går att mildra med öppna fönster och en persiljekvist att tugga på. Smaken är underbar och är man svag för lök i allmänhet och vitlök i synnerhet är det väl ingen som bryr sig om följderna. Färsk vitlök har inte samma intensiva doft som gammal lök. Kokas soppan på lagrad vitlök bör klyftorna blancheras, det vill säga kokas upp i vatten som slås bort ett par gånger innan de hamnar i soppan.

Vitlökssoppa

4 personer

1 liter grönsaksbuljong från fond eller tärning

3 gula lökar

1 msk olivolja

15 klyftor vitlök, helst färsk

1 msk vinäger

1 paket saffran, 0,5 g

1 chili

salt och eventuellt lite peppar

Till servering:

250 g neutral keso

3 msk finhackad gräslök

1. Skala och skär de gula lökarna i tunna skivor. Blanka av löken med olivolja i kastrull utan att den tar färg.

2. Skala vitlöken och dela den i klyftor (om det går). Annars kan du skära den i mindre bitar. Lägg bitarna i kastrullen tillsammans med den gula löken och rör om och låt allt stå kvar och svettas på spisen.

3. Tillsätt saffran, vinäger och buljong. Låt soppan koka upp och sedan sjuda sakta cirka 20 minuter.

4. Efter 15 minuter tillsätts en hel chili som delats på längden.

5. Fiska upp chilin och kör soppan i mixer. Koka upp igen och smaka av med salt och eventuellt lite vitpeppar.

6. Blanda keso med hackad gräslök. Lägg en klick mitt på djupa tallrikar och slå soppan runt om. Garnera gärna tallrikarna med extra gräslök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!