Soppa i förkylningstider

Soppa med vitlök som huvudsaklig ingrediens låter som något man måste vara fyrvaktare eller eremit för att våga äta. Visst luktar man vitlök efter maten, men eftersom löken kokas försvinner mycket av doften under tillagningen.

Övriga2007-02-01 00:00
Vitlökssoppa är billig och mycket nyttig mat hämtad från det spanska lantköket. Perfekt att värma sig med om en envis vinterförkylning vägrar att släppa. Originalreceptet innehåller ägg, som används som redning. Vill man göra soppan helt vegetarisk kan äggen uteslutas eller ersättas med lite maizenaredning.

Från länder där vitlök är en basvara hämtar vi tipset att avsluta måltiden med några kvistar rå persilja. Persiljan gör att vitlöksdoften mildras.

Vitlökssoppa

4 personer

3 msk olivolja

1 vitlök (inte enbart en klyfta utan en hel lök)

3 dl färskrivet vitt bröd

4 tomater

2 kryddmått paprikapulver

salt och vitpeppar

1 liter vatten

2-3 msk koncentrerad grönsaksfond

1 ägg

5 msk hackad persilja

1. Skär bort kanterna och riv vitt matbröd. Flå tomaterna i kokande vatten. Dra bort skalet och hacka tomatköttet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

2. Värm olivolja i en kastrull. Tillsätt vitlök och låt den fräsa lätt på svag värme utan att den tar färg.

3. Tillsätt det färskrivna brödet och öka på värmen. Rör i kastrullen och avvakta till dess brödet fått lite färg. Det tar ungefär 2-3 minuter.

4. Tillsätt hackade tomater, paprikapulver, vatten och en grönsaksbuljongtärning. Låt soppan koka upp och sedan sjuda sakta cirka 20 minuter under lock.

5. Vispa upp äggen i en skål. Slå äggen och den hackade persiljan i soppan och lyft kastrullen från spisen. Smaka av med salt och peppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!