Soppa för finsmakare

Nu börjar den bästa tiden på året för alla som tycker om mat i allmänhet och grönt i synnerhet. Tiden är här då naturen nästan svämmar över av goda råvaror.

Övriga2006-08-03 00:00
Även om sommaren varit rekordtorr brukar det komma en och annan kantarell i gränslandet mellan barr- och lövskog. Godare grund till en soppa går knappast att finna.

Även om det är lätt och light som gäller numera, är det just dess raka motsats som lockar fram den goda svampsmaken. Fräser man svampen med smör innan den blandas ned i sås eller soppa växer smaken märkbart. Får den sedan sjuda några minuter med grädde utvecklas smaken ytterligare ett steg. Tekniken att steka svampen lätt innan den blandas i sås eller soppa gäller praktiskt taget alla svampar, såväl de som kommer från skogen som de man plockar i affären.

Krämig kantarellsoppa

4 personer

400 g kantareller

25 g rotselleri

1 gul lök

2 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

6 dl mjölk, 3 procent

2 dl vatten

2 dl grädde

1 msk koncentrerad

grönsaksfond

lite smör eller margarin

till stekning av svampen

salt och peppar

1 msk maizena till redning

1. Rensa svampen och skär den i bitar. Mät upp mjölk, vatten och grädde i en kastrull. Värm upp blandningen.

2. Skala och hacka rotselleri och gul lök fint. Smörfräs rotselleri och lök i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med den varma mjölkblandningen. Låt soppgrunden koka upp, tillsätt grönsaksfond och sänk värmen. Låt soppan sjuda sakta under lock i 15 minuter.

3. Stek svampen lätt. Blanda ner svampen i soppan. Lös en matsked maizena i dubbla mängden vatten och red soppan ytterst lite. Därefter får soppan sjuda ytterligare cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd soppan med vatten om den blir för tjock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!