Sommartårtor för alla smaker

Nu gäller det att ladda för fest. Först pingst och mors dag, sedan nationaldagen, skolavslutningar, studentfester och den härliga midsommarhelgen som avrundning om ungefär en månad. Nu om aldrig förr är det tårta till kaffet som gäller ...

Övriga2007-05-16 00:00
Som tur är för alla tårtsugna tycks vi gå en rekordtidig bärsäsong till mötes. Med söta jordgubbar, solmättade hallon och andra bär, som vi köper i affären bara för att de ser så lockande ut, är det lätt att smaksätta och dekorera tårtor av alla de slag. Jordgubbar är de enklaste att handskas med. De är lätta att skölja och man behöver inte vara rädd för främmande djur i bären. Det kan däremot vara fallet med hallonen som måste rensas med stor noggrannhet. En liten mask som kryper omkring i den färdiga hallontårtan är ju knappast vad man önskar sig. Den som tar det säkra före det osäkra kan ju alltid baka en toscatårta. Tårtan är enkel att göra och kan antingen serveras som den är eller med vaniljglass som extra tillbehör.

Bjuds till färska bär

Toscatårta i tunna skivor och glass eller vispad grädde kan även serveras som tillbehör till färska bär. På detta sätt byggs en traditionell desserttallrik upp, vilken kan passa bra efter en grillad köttbit i sommarkvällen. Den franska hallontårtan passar också bra, eller kanske till och med bättre som dessert medan jordgubbstårtan mer är att betrakta som ett festligt kaffebröd.

Fransk bärtårta

Under den långa och kalla vintern går vi omkring och längtar efter sommaren med dess rikliga tillgång på färska bär och frukter. Snart kommer tillgången av färska bär att närmast explodera och vi blir snudd på stressade över allt vi vill göra med naturens gåvor. Passa på att köpa ett par sorters importerade bär nu i förväg och njut av en fransk bärtårta innan det är dags för syltning och saftning. Tårtan bakas ut i låg pajform med löstagbar kant för att underlätta serveringen. Fyllningen består av vanlig vaniljkräm smaksatt med rivet citronskal i vilken bären trycks fast. Avslutningsvis glaseras bakverket med tjock sockerlag. Den kan antingen kokas efter gammalt recept eller också använder man sig av det speciella glaseringssocker som finns i handeln. Ett annat sätt att skapa blank yta är att värma aprikosmarmelad som penslas över tårtan. Här är det målet som räknas, det vill säga att tårtan blir läckert glansig.

Citat: "Skänk mig livets överflöd, jag kan undvara det nödvändigaste"

Oscar Wilde



Jordgubbstårta

Till tårtbottnen:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1/2 tsk bakpulver

Till vaniljkrämen:

1 dl standardmjölk

2 msk vaniljsocker

2 tsk potatismjöl

1 tsk vetemjöl

1 äggula

25 g smör

Till smaksättning:

jordgubbssylt

1 liter jordgubbar

4 dl vispad grädde

1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i den pösiga äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad form med raka kanter. Grädda av cirka 30 minuter i 175 graders ugn. När tårtbotten släpper från kanterna är det färdiggräddat.

Stjälp upp tårtbottnen och låt det kallna.

2. Vispa samman vaniljkrämen. Blanda samtliga ingredienser i en rostfri kastrull. Blandningen får sjuda sakta under omrörning till dess den blir en ganska tjock kräm. Låt krämen svalna.

3. Skölj jordgubbarna. De bästa bären sparas till garnering medan övriga mosas och blandas med lite god jordgubbssylt.

4. Dela det kalla tårtanslaget i tre delar. På första delen läggs sylt och bär, på den andra vaniljkräm. Vispa grädden ganska hårt. Bred ut grädde runt om och dekorera ovansidan med vackra bär. Dekorspritsa grädde och kyl tårtan före servering.

Toscatårta

100 g smör

2 ägg

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 msk mjölk

Till toscasmet:

100 g smör

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

70 g mandelspån (2 påsar)

1. Smält smör i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl som blandats med bakpulver, mjölken och det smälta fettet. Häll smeten i smord och bröad rund form och grädda av i nedre delen av ugnen, 175 grader och cirka 25 minuter.

2. Koka toscasmeten. Blanda allt i en kastrull och värm försiktigt. Rör hela tiden i smeten och så fort den blivit varm och lite seg dras kastrullen från plattan.

3. Fördela toscasmeten över kakan direkt den tas ur ugnen. Öka ugnstemperaturen till 200 grader och sätt in kakan i ugnen igen, men den här gången ungefär i mitten av ugnen. Låt grädda till dess toscasmeten fått fin färg, cirka 10 minuter. Låt kakan kallna före servering.

Fransk bärtårta

Till botten:

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

200 g smör

1 dl strösocker

ev. ett par droppar bittermandelolja eller fint riven bittermandel

Till fyllningen:

1 dl grädde

1 dl standardmjölk

1 påse kallrörd vaniljkräm

1 msk rivet citronskal

färska bär

Till glasering:

1 dl vatten

1 dl strösocker

1 krm citronsyra

1. Hacka samman mjölsorter, smör och socker i matberedare. Kyl degen före utbakning.

2. Rensa bären. Vispa samman vaniljkrämen och blanda med en matsked raspat citronskal, endast det gula.

3. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och täck en låg, vid form. Låt degen gå upp lite efter kanterna. Sätt in och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen under 15 till 20 minuter. Den färdiga kakan ska ha fin färg, men var försiktig så kakan inte blir bränd mot slutet av gräddningen.

4. Kyl botten. Bred ut vanilj- och citruskrämen och toppa med bär.

5. Koka ihop glasyren bestående av socker och vatten till dess den blir simmig. Tillsätt citronsyra och låt svalna. Pensla den avsvalnade glasyren på tårtan så den får ett glansigt utseende.

Snabb fransk hallontårta

Till botten:

3 1/2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

200 g smör

1 dl strösocker

ev. ett par droppar bittermandelolja eller fint riven bittermandel

Till fyllningen:

3 dl vaniljkräm

rikligt med stora, rensade hallon

1. Hacka samman ingredienserna till tårtbotten i matberedare. Kyl degen före utbakning.

2. Rensa bären. Vispa samman vaniljkrämen, det vill säga pulver och så pass mycket mjölk och grädde att blandningen blir en ganska fast kräm.

3. Tryck ur degen i en låg, vid form. Grädda av 15-20 minuter på låg fals i 175 graders ugn. Låt kakan svalna innan den täcks med vaniljkräm och bär. Kyl hela bakverket innan det serveras som dessert eller till kaffet. (TT Spektra)

//bilder: 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!