Bjuds till färska bär
Toscatårta i tunna skivor och glass eller vispad grädde kan även serveras som tillbehör till färska bär. På detta sätt byggs en traditionell desserttallrik upp, vilken kan passa bra efter en grillad köttbit i sommarkvällen. Den franska hallontårtan passar också bra, eller kanske till och med bättre som dessert medan jordgubbstårtan mer är att betrakta som ett festligt kaffebröd.Fransk bärtårta
Under den långa och kalla vintern går vi omkring och längtar efter sommaren med dess rikliga tillgång på färska bär och frukter. Snart kommer tillgången av färska bär att närmast explodera och vi blir snudd på stressade över allt vi vill göra med naturens gåvor. Passa på att köpa ett par sorters importerade bär nu i förväg och njut av en fransk bärtårta innan det är dags för syltning och saftning. Tårtan bakas ut i låg pajform med löstagbar kant för att underlätta serveringen. Fyllningen består av vanlig vaniljkräm smaksatt med rivet citronskal i vilken bären trycks fast. Avslutningsvis glaseras bakverket med tjock sockerlag. Den kan antingen kokas efter gammalt recept eller också använder man sig av det speciella glaseringssocker som finns i handeln. Ett annat sätt att skapa blank yta är att värma aprikosmarmelad som penslas över tårtan. Här är det målet som räknas, det vill säga att tårtan blir läckert glansig.Citat: "Skänk mig livets överflöd, jag kan undvara det nödvändigaste"
Oscar Wilde
Jordgubbstårta
Till tårtbottnen:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Till vaniljkrämen:
1 dl standardmjölk
2 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 tsk vetemjöl
1 äggula
25 g smör
Till smaksättning:
jordgubbssylt
1 liter jordgubbar
4 dl vispad grädde
1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i den pösiga äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad form med raka kanter. Grädda av cirka 30 minuter i 175 graders ugn. När tårtbotten släpper från kanterna är det färdiggräddat.
Stjälp upp tårtbottnen och låt det kallna.
2. Vispa samman vaniljkrämen. Blanda samtliga ingredienser i en rostfri kastrull. Blandningen får sjuda sakta under omrörning till dess den blir en ganska tjock kräm. Låt krämen svalna.
3. Skölj jordgubbarna. De bästa bären sparas till garnering medan övriga mosas och blandas med lite god jordgubbssylt.
4. Dela det kalla tårtanslaget i tre delar. På första delen läggs sylt och bär, på den andra vaniljkräm. Vispa grädden ganska hårt. Bred ut grädde runt om och dekorera ovansidan med vackra bär. Dekorspritsa grädde och kyl tårtan före servering.
Toscatårta
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Till toscasmet:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
70 g mandelspån (2 påsar)
1. Smält smör i en kastrull och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl som blandats med bakpulver, mjölken och det smälta fettet. Häll smeten i smord och bröad rund form och grädda av i nedre delen av ugnen, 175 grader och cirka 25 minuter.
2. Koka toscasmeten. Blanda allt i en kastrull och värm försiktigt. Rör hela tiden i smeten och så fort den blivit varm och lite seg dras kastrullen från plattan.
3. Fördela toscasmeten över kakan direkt den tas ur ugnen. Öka ugnstemperaturen till 200 grader och sätt in kakan i ugnen igen, men den här gången ungefär i mitten av ugnen. Låt grädda till dess toscasmeten fått fin färg, cirka 10 minuter. Låt kakan kallna före servering.
Fransk bärtårta
Till botten:
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör
1 dl strösocker
ev. ett par droppar bittermandelolja eller fint riven bittermandel
Till fyllningen:
1 dl grädde
1 dl standardmjölk
1 påse kallrörd vaniljkräm
1 msk rivet citronskal
färska bär
Till glasering:
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 krm citronsyra
1. Hacka samman mjölsorter, smör och socker i matberedare. Kyl degen före utbakning.
2. Rensa bären. Vispa samman vaniljkrämen och blanda med en matsked raspat citronskal, endast det gula.
3. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och täck en låg, vid form. Låt degen gå upp lite efter kanterna. Sätt in och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen under 15 till 20 minuter. Den färdiga kakan ska ha fin färg, men var försiktig så kakan inte blir bränd mot slutet av gräddningen.
4. Kyl botten. Bred ut vanilj- och citruskrämen och toppa med bär.
5. Koka ihop glasyren bestående av socker och vatten till dess den blir simmig. Tillsätt citronsyra och låt svalna. Pensla den avsvalnade glasyren på tårtan så den får ett glansigt utseende.
Snabb fransk hallontårta
Till botten:
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör
1 dl strösocker
ev. ett par droppar bittermandelolja eller fint riven bittermandel
Till fyllningen:
3 dl vaniljkräm
rikligt med stora, rensade hallon
1. Hacka samman ingredienserna till tårtbotten i matberedare. Kyl degen före utbakning.
2. Rensa bären. Vispa samman vaniljkrämen, det vill säga pulver och så pass mycket mjölk och grädde att blandningen blir en ganska fast kräm.
3. Tryck ur degen i en låg, vid form. Grädda av 15-20 minuter på låg fals i 175 graders ugn. Låt kakan svalna innan den täcks med vaniljkräm och bär. Kyl hela bakverket innan det serveras som dessert eller till kaffet. (TT Spektra)
//bilder: 5