Sommarsoppa med primörer

Späda grönsaker från torg eller affär är alltid uppskattade råvaror. En läcker sommarsoppa med primörgrönsaker tar inte många minuter att fixa till. Resultatet blir något helt annat än soppor från pulverkartonger eller konservburkar.

Övriga2007-06-07 00:00
Späda primörgrönsaker behöver nästan bara spolas av för att vara klara för kastrullen. Låt gärna delar av blasten sitta kvar. Grönsakerna får koka så de nästan är klara, allt för att bibehålla krispigheten. Mot slutet tillsätts lite mjölk och soppan reds av lätt med vetemjöl så den blir både ljus och lätt simmig. Soppan serveras med färska örter, bröd och ost.

Primörsoppa

4 personer

3-4 små morötter, gärna med fästet kvar

1 litet blomkålshuvud

1 purjolök

100 g sockerärter

1 liter grönsaksbuljong från tärning eller fond

2 dl mjölk, 3 %

2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten

4 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

1. Ansa grönsakerna. Morötterna, om de är små, kan kokas hela med lite av blasten kvar. Större morötter delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkålshuvudet i små buketter, strimla purjolöken.

2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, purjolöken efter några minuter och sockerärterna först i sista stund.

3. När grönsakerna är nästan mjuka tillsätts mjölken. Låt koka upp och red av med vetemjöl löst i vatten som silas ned i soppan för att inte några mjölklumpar ska följa med.

4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar och servera soppan med färsk timjan eller andra örter som garnityr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!