Sommarsallad utan blad

Inte ett salladsblad ska finnas i en riktig grekisk sommarsallad, eller grekisk sallad som vi kallar den. Massor av andra grönsaker, lök, fetaost och oliver är det som gäller.

Övriga2007-06-21 00:00


Grunden till en riktig grekisk sommarsallad är solmogna tomater, gurka, paprika och röd lök. Allt varvas i skål eller på fat. Fetaost i bitar och oliver läggs ovanpå. Salladen överhälls med dressing bestående av olivolja och vinäger smaksatt med salt och svartpeppar. Allt garneras med hackad persilja och oregano. Vill man ha salladsblad får man äta dem vid sidan.

Testa gärna att toppa salladen med små, stekta brödkrutonger. Stek i olivolja smaksatt med vitlök för den rätta, grekiska smaken.

Supergott, antingen det hör till eller inte.



Grekisk sommarsallad

med krutonger


4 personer

400 g fetaost

1 gurka

6 tomater

1 grön paprika

1 röd lök

3-4 kvistar färsk oregano

15 svarta oliver

15 gröna oliver

Till dressingen:

1 msk vinäger

5 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

Till garnering:

stekta brödtärningar

persilja

1. Skölj och skär gurkan och paprikan i bitar, tomaterna i skivor och löken i ringar. Lägg allt i en bunke och blanda med fint hackad oregano.

Lägg upp på fat eller serveringsskål.

2. Blanda vinäger, pressad vitlök, salt och peppar till dressingen. Fortsätt med olja. Vill man ha en smalare dressing kan ett par matskedar olja bytas ut mot vatten. Slå oljan över salladen.

3. Skär fetaosten i tärningar av sockerbits storlek. Fördela ostbitar, svarta och gröna oliver samt lökringar över salladen. Små körsbärstomater gör salladen extra vacker.

4. Skär vitt matbröd i sockerbitsstora tärningar och stek i olivolja smaksatt med pressad vitlök. Bitarna ska få fin färg men inte bli brända. Dekorera salladen med brödbitarna och persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!