Sommarpasta med rökt lax

Rökt fisk smakar bra i sommarvärmen. Men se till att den är färsk och framför allt inte har legat varmt i någon fisklåda på väg till din tallrik.

Övriga2007-06-14 00:00
Rökt lax, kanske den godaste av alla rökta fiskar, kan man servera med praktiskt taget vad som helst. Kokt potatis, enbart en sallad eller varför inte pasta med champinjoner och broccoli. Pasta och grönsaker blandas med en krämig ostsås och laxen droppas avslutningsvis över anrättningen. I och för sig står sig pastan bra utan vare sig lax eller andra tillbehör, men bitar av lättstekt bacon, musslor, räkor eller stora bitar ugnsstekt lök kan fungera som alternativ för den som så önskar.

All rökt fisk ska behandlas som kylvara och helst inte förvaras varmare än plus 4 grader. Något att tänka på när rökt fisk saluförs under enkla förhållanden efter vägar och på rastplatser.



Pasta med rökt lax

4 personer

300 g rensad, rökt lax

pastasnäckor

100 g champinjoner

250 g broccoli

2 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin, alternativt vatten

2 dl crème fraiche

1 dl riven ost

1 tärning grönsaksbuljong

salt och peppar



1. Ansa, dela och stek svampen. Broccolin delas i buketter och får ett uppkok i lättsaltat vatten.



2. Fräs ihop smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, eventuellt blandat med torrt vitt vin. Låt koka upp. Blanda crème fraiche, riven ost och smula ner en tärning grönsaksbuljong. Låt såsen sjuda sakta utan lock i fem minuter. Såsen ska vara krämig, på gränsen till tjock.



3. Koka pastan. Var noga med tiden så pastan inte blir överkokt. Låt färdigkokt pasta rinna av i durkslag.

Rör ner pasta, svamp och broccolibitar i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skål eller på tallrikar och garnera med bitar av rökt lax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!