Sommarpasta med rökt lax
Rökt fisk smakar bra i sommarvärmen. Men se till att den är färsk och framför allt inte har legat varmt i någon fisklåda på väg till din tallrik.
All rökt fisk ska behandlas som kylvara och helst inte förvaras varmare än plus 4 grader. Något att tänka på när rökt fisk saluförs under enkla förhållanden efter vägar och på rastplatser.
Pasta med rökt lax
4 personer
300 g rensad, rökt lax
pastasnäckor
100 g champinjoner
250 g broccoli
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin, alternativt vatten
2 dl crème fraiche
1 dl riven ost
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
1. Ansa, dela och stek svampen. Broccolin delas i buketter och får ett uppkok i lättsaltat vatten.
2. Fräs ihop smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vatten, eventuellt blandat med torrt vitt vin. Låt koka upp. Blanda crème fraiche, riven ost och smula ner en tärning grönsaksbuljong. Låt såsen sjuda sakta utan lock i fem minuter. Såsen ska vara krämig, på gränsen till tjock.
3. Koka pastan. Var noga med tiden så pastan inte blir överkokt. Låt färdigkokt pasta rinna av i durkslag.
Rör ner pasta, svamp och broccolibitar i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skål eller på tallrikar och garnera med bitar av rökt lax.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!