Snabba potatisar i mikron

Bakad potatis är mer ett projekt än matlagning. Det tar i regel en timme för potatisarna att bli färdiga i vanlig ugn. Räddningen är mikron som fixar jobbet på några minuter.

Övriga2006-11-09 00:00
För att resultatet ska bli bra måste potatisarna vara jämnstora och kanske inte de allra största jättarna. Hoppa över affärens låda med jättepotatisar för bakning och välj i stället några stora ur den vanliga självplocken. På så vis sparar du både pengar och tid.

Tvätta potatisarna noga och avsluta med att torka dem helt torra. Stick 10-15 hål i potatisskalet med en sticka eller grov nål. Hålen behövs både vid tillagning i mikro liksom vanlig ugn och förhindrar att potatisarna exploderar under tillagningen.

Bakad potatis ska aldrig kläs i folie under tillagningen, i synnerhet inte om potatisen bakas i mikro. Folien är ett sätt att hålla potatisarna varma efter tillagningen.

Beräkna tillagningstiden i mikron till cirka sex minuter för en potatis, knappt tio minuter för två och 15 minuter för fyra potatisar. I samtliga fall ska ugnen ställas på max effekt. Låt potatisarna efterdra någon minut i ugnen innan de bjuds med ört- och vitlökskryddat smör och salladsgrönsaker.

Bakad potatis i mikro

4 personer

4 stora potatisar

Till serveringen:

100 g smör

2 msk färsk, hackad timjan

1 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta

1 krm flingsalt

1. Tvätta och torka potatisarna. Stick hål på skalen runt om. Baka potatisarna (4 stycken) knappt 15 minuter i mikro på full effekt.

2. Rör samman rumstempererat smör med hackad timjan och persilja samt pressad vitlök. Krydda försiktigt med flingsalt.

3. Snitta upp de bakade potatisarna och bjud smöret och blandade salladsgrönsaker till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!