- Jag har gjort en ytterst personlig guide som jag hoppas kan vara en inspirationskälla och ögonöppnare. Den fungerar också som ett uppslagsverk även om den inte behöver följa med ända till matbutiken, säger Fredrik Paulún.
Han föreläser om mat i hela Norden och vet att det är svårt att omsätta kunskap om näringslära i praktiken. De flesta har ett hum om att till exempel mättat fett inte är nyttigt men i vilka livsmedel finns det? Och vilken mat innehåller nyttigare fetter som till exempel omega-3? (Svar 1: grädde, ost, kött, smör. Svar 2: fet fisk, nötter, kallpressad rapsolja.)
Viktminskning på köpet
Missförstånden kring mat är också många. "Man blir fet av potatis" och "All juice innehåller för mycket socker" är påståenden som hörs ofta men inte blir mer sanna för det.- Kunskapen om nyttig mat har ökat fantastiskt mycket de senaste fem åren, men fortfarande är många nybörjare. Dessutom finns så mycket ny mat att hålla reda på. Jag lärde mig massor när jag skrev boken, säger Fredrik Paulún.
I hans shoppingguide är hälsan i fokus men viktminskning kan komma på köpet. Nyttigare mat, som är mättande och inte skapar sötsug, har ofta den effekten.
Sällan-mat inget problem
I uppslagsdelen sätter författaren betyg på ett urval av den vanligaste maten som vi stoppar i oss. Det är ju maten vi äter ofta som påverkar hälsan, inte den mat vi bara äter ibland.Bacon får en etta medan de flesta frukter får fyror eller femmor, vilket inte är överraskande.
Däremot är det nog många som blir förvånade över att mörkt bröd får en tvåa. Så lågt betyg blir det eftersom allt mörkt bröd inte innehåller fullkorn - även om det är lätt att tro. Mörkt bröd med fullkorn och utan socker får däremot en fyra.
- Innehållsdeklarationen är bra, läs den då och då. Då lär du dig snart vilken mat som är bra eller inte. Jag läser den alltid när jag köper något nytt, säger Fredrik Paulún.
Lägre moms?
Han tycker att regeringen borde införa olika momssatser på mat. Den lägsta momsen, 6 procent, på den nyttiga maten och den högsta, 25 procent, på den mest onyttiga. Då skulle matvalen märkas mera i plånboken.Dessutom skulle livsmedelsbutikerna inte satsa så mycket på att sälja tonvis med skräpmat. I dag tjänar butikerna mer på onyttigheter som chips och läsk än på frukt och grönt och marknadsföringen blir därefter. Det gör att vi konsumenter gärna avviker från den smala vägen, i dubbel bemärkelse.