Alla ingredienser måste skäras eller hackas ganska fint. Ju hårdare råvaror, desto mindre bitar. I klartext, morötter måste finstrimlas medan broccoli kan wokas som små buketter. Fyll aldrig en wokpanna ända upp. För bästa resultat måste man woka i omgångar och sedan blanda samman allt mot slutet.
Äggnudlar kan ersätta pasta till wokat. Till skillnad från ris ska nudlarna med ner i pannan. Börja med att koka upp vatten, lägg i nudlarna och låt vattnet koka upp igen. Ta kastrullen från spisen och låt nudlarna dra i vattnet någon minut. Därefter silas vattnet bort och nudlarna är färdiga för en avslutande wokning.
Nudel- och grönsakswok
4 personer
250 g äggnudlar
1 röd paprika
1 grön paprika
100 g färska champinjoner
3 stjälkar blekselleri
1 zucchini
1 stor, gul lök
100 g jord- eller cashewnötter
3 msk söt, thailändsk chilisås
1 msk söt, indonesisk soja
1 1/2 tsk röd thailändsk curry
1 dl vatten
salt eller fisksås om det känns rätt
rapsolja till wokning
1. Förbered nudlarna genom att lägga dem i kokande vatten någon minut. Skär paprikorna i bitar, skiva champinjoner, blekselleri, zucchini och lök.
2. Blanda samman såsen av söt, thailändsk chilisås, indonesisk soja och vatten.
3. Hetta upp wokpannan och börja med paprikabitarna. Fortsätt sedan i tur och ordning med svamp, lök, blekselleri, zucchini och äggnudlar. Avsluta med nötter, curry och sås. Slå upp på fat eller fördela i portionsskålar.
Wok med smak. Wokade grönsaker med krispigheten kvar är tilltalande, vegetarisk mat.
Foto: Dan Strandqvist
//bilder:1