Smakfull grön wok

Starkt eller bara kryddigt. Billigt och inte minst snabblagat. Wokad mat har många fördelar. Och har man ingen riktig wok kan man alltid använda en helt vanlig stekpanna.

Övriga2007-12-20 00:00
Stockholm (TT Spektra)

All wokad mat bygger på snabb tillagning. Det spelar i praktiken mindre roll om du har en rund wokpanna eller en slät stekpanna. Det som avgör om woken ska bli lyckad är kryddor, tillagningstid och hetta.

Alla ingredienser måste skäras eller hackas ganska fint. Ju hårdare råvaror, desto mindre bitar. I klartext, morötter måste finstrimlas medan broccoli kan wokas som små buketter. Fyll aldrig en wokpanna ända upp. För bästa resultat måste man woka i omgångar och sedan blanda samman allt mot slutet.

Äggnudlar kan ersätta pasta till wokat. Till skillnad från ris ska nudlarna med ner i pannan. Börja med att koka upp vatten, lägg i nudlarna och låt vattnet koka upp igen. Ta kastrullen från spisen och låt nudlarna dra i vattnet någon minut. Därefter silas vattnet bort och nudlarna är färdiga för en avslutande wokning.

Nudel- och grönsakswok

4 personer

250 g äggnudlar

1 röd paprika

1 grön paprika

100 g färska champinjoner

3 stjälkar blekselleri

1 zucchini

1 stor, gul lök

100 g jord- eller cashewnötter

3 msk söt, thailändsk chilisås

1 msk söt, indonesisk soja

1 1/2 tsk röd thailändsk curry

1 dl vatten

salt eller fisksås om det känns rätt

rapsolja till wokning

1. Förbered nudlarna genom att lägga dem i kokande vatten någon minut. Skär paprikorna i bitar, skiva champinjoner, blekselleri, zucchini och lök.

2. Blanda samman såsen av söt, thailändsk chilisås, indonesisk soja och vatten.

3. Hetta upp wokpannan och börja med paprikabitarna. Fortsätt sedan i tur och ordning med svamp, lök, blekselleri, zucchini och äggnudlar. Avsluta med nötter, curry och sås. Slå upp på fat eller fördela i portionsskålar.

Wok med smak. Wokade grönsaker med krispigheten kvar är tilltalande, vegetarisk mat.

Foto: Dan Strandqvist



//bilder:1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!