När Per Hellqvist fick egna barn förändrades hans syn på internet. Som en av Sveriges främsta experter på internetsäkerhet har sett det mesta av nätets mörka sidor, men det var först när han själv blev förälder som han förstod hur stort problemet är.
Nu har Per Hellqvist skrivit boken "Handbok för föräldrar" där han beskriver olika risker med internet, och hur man kan skydda sig.
Den största faran tycker han är det som brukar kallas för "grooming". Det är en digital och sofistikerad variant av "fula gubbar". På chattsajter som Lunarstorm kan en vuxen enkelt ta kontakt med barn och ungdomar.
- Han kan spela rollen som förstående vuxen eller en jämnårig kompis, berättar Per Hellqvist.
Så länge det bara handlar om chatt är det förstås inget större problem, men när den digitala kontakten blir fysisk kan det bli farligt. Ett oskyldigt möte kan leda till våldtäkt och misshandel.
Ofta blir de här vuxna männen ett substitut för frånvarande föräldrar.
- På internet finns det alltid människor som har tid att lyssna, säger Per Hellqvist.
Anorexi och vampyrism
Men grooming är inte den enda faran på internet. Den näst värsta är enligt Per Hellqvist sidor som handlar om droger. Det kan både röra sig om tips om var man köper dem och hur man får fram dem själv.- Det finns exempelvis gott om sidor som visar vad man kan göra med vanlig hostmedicin, säger han. Ibland är sidorna bara ironiska, men det kan inte alltid ett barn förstå.
Det finns också webbsidor som förhärligar anorexi och uppmuntrar till vampyrism.
- Osäkra barn och ungdomar kan hitta kompisar kring den här typen av självdestruktiva saker, säger Per Hellqvist.
Alla negativa konsekvenser av den nya tekniken får många föräldrar att undra om den över huvud taget är bra. Men vad kan en förälder göra? Per Hellqvist har inga enkla genvägar att erbjuda:
- Det viktiga är att man tar sig tid med sina barn och sitter med dem vid datorn.
Många föräldrar känner sig otrygga med att barnen vet mer om datorer, men det här tycker Per Hellqvist inte behöver vara något problem:
- Barnen vill berätta och visa sig duktiga. Det viktiga är att föräldern tar sig tid att lyssna och finnas där.
För även om barnen tekniskt är mycket duktigare så är det fortfarande föräldern som bestämmer. Framför datorn precis som i andra sammanhang.
- Du som förälder har en värdebas, även om du inte alltid förstår tekniken.
Program kan hjälpa
Det finns även program på internet som kan skydda barnen. I olika så kallade Internet Security-paket ingår det ofta en funktion som kallas för föräldrakontroll. Den här gör att föräldrarna kan tidsspärra datorn så att barnet inte kan surfa eller spela hur länge som helst. Det går också att spärra vissa sidor och se till att det inte går att skicka iväg sitt telefonnummer.Ingen universallösning
Per Hellqvist tror att den här typen av tekniska hjälpmedel kan vara en hjälp. Men han understryker att de inte är någon universallösning som gör att föräldrarna slipper allt jobbigt. Barnen kan ta sig runt programmets olika spärrar, och att bara stoppa och förbjuda gör inte att barnen lär sig att förstå vad som är rätt och fel.- Man kan installera hur många program som helst, men i grunden handlar det om vanlig barnuppfostran. Du måste orka engagera sig i dina barn, även om du känner dig som ett äppelskrutt när du kommer hem från jobbet.