Skrota ännu mera!
1 juni i år. Det innebär alltså 25 000 färre trafikfarliga och miljöstörande bilar på våra vägar. En välgärning både för vår egen och våra barnbarns hälsa eftersom en sådan bil spyr ut mer än 100 gånger så mycket giftiga avgaser som en katalysatorförsedd bil.
Luften skulle kanske kunna kännas lite lättare att andas om det inte vore för att det i Sverige fortfarande rullar minst 325 000 bilar utan katalytisk avgasrening. I Europa är det bara Finland som har en lika stor andel gamla vrak kvar i trafik. Och med gamla menar jag då 1988 års modeller och äldre. För det var ju 1988 kravet kom på katalytisk avgasrening.
Förklaringen är förstås att svensken vårdar sin bil bättre än många andra nationaliteter, som ser den mer som ett transportmedel, och att vi har två duktiga bilbyggare i det här landet; Volvo och Saab. Vilket i sin tur också är en del av förklaringen till att bilar i Sverige i snitt förbrukar något mer bränsle än i andra EU-länder.
Fyra tusen riksdaler fick den bilägare som senast den 1 juni skrotade sin gamla stinkande bil. En kostnad för statskassan på 100 miljoner kronor. Småpotatis. Om staten skulle betala lika mycket för att bli av med de resterande 325 000 gamla stinkbomberna stannade prislappen på 1,3 miljarder! Det är definitivt inte småpotatis. Miljömässigt ger det dessutom utdelning först på väldigt lång sikt. Men det skulle däremot ge omedelbar positiv effekt på trafiksäkerheten. En bil med krockkuddar, ABS och kanske också antisladdsystem är en många gånger säkrare bil än den som byggdes på 1980-talet.
1989, året då den katalytiska avgasreningen infördes, inträffade närmare 18 000 trafikolyckor i Sverige. Nästan 800 personer dog i dessa olyckor. I fjol inträffade i stort sett lika många olyckor men "bara" 450 personer omkom. Att så många fler klarade sig med livet i behåll är främst de moderna bilarnas förtjänst. Och eftersom varje liv i Sverige har en officiell prislapp på cirka 14 miljoner kronor innebär det en besparing på i runda slängar 4,9 miljarder. Det är alltså väldigt lönsamt att rädda liv i trafiken.
Att bilindustrins branschorganisation BilSweden nu lobbar hårt för att få till stånd ytterligare statliga premier som skickar ännu fler bilar till skrotning är knappast förvånande. Det innebär ju i slutänden att de får sälja ännu fler nya bilar. Men om nu dessa intressen råkar sammanfalla med vårt gemensamma intresse för en bättre miljö och en säkrare trafik må det väl vara förlåtet.
Och kanske rent av värt att stödja?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!