Skoterbuset ökar i Markbygden

SKOTERINVASION. En skolgård som förvandlas till skotercrossbana, buskörning på öppet vatten och mellan husvagnar. Snöbristen vid kusten har lett till en invasion av skoteråkare i Långträsk.- Vi befarar att en allvarligare olycka kommer att inträffa, säger Ove Johansson, Långträsk skoterklubb.

Övriga2007-02-07 00:00
I år är intresset för skoterkörning i Markbygden och Långträsk större än någonsin. Bristen på snö vid kusten är en av anledningarna att man söker sig till Långträsk för att köra skoter, där det genomsnittliga snödjupet är 70 centimeter.

Den senaste tiden har buskörningen ökat markant i byn, något som upprör byborna.

- Det har aldrig tidigare varit så här mycket skoterfolk i farten vid den här tiden på året. Säsongen brukar komma igång först i månadsskiftet mars-april. Vi tycker det är positivt att så många vill komma hit och köra skoter, vi vill att de ska komma hit - men de måste köra med insidan av huvudet, säger Ove
Johansson, sekreterare i Långträsk skoterklubb.

Skolgården utsatt
för buskörning

Under helgerna förvandlas Markbygdens skolas skolgård till en crossbana där skoterförare testar sina färdigheter genom att bland annat hoppa över snöhögarna och köra rally runt knutarna på skolan. Bakom skolan ligger fotbollsplanen som även den blivit utsatt för skoterbusarna. Där har också någon kört sönder staketet som går runt planen. Dessutom har de kört på planen med skotrarna.

- Det är främst de yngre förarna i 16-18 års åldern som buskör. Det finns föräldrar som skjutsar sina tonårsbarn till Långträsk för att de ska få köra, säger Ove Johansson.

Bron i Storlångträsk är ett annat populärt tillhåll för skoteråkare. Den senaste tiden har det blivit något av en sport att köra under bron, där det är öppet vatten. Skoterklubben befarar att det snart kommer att inträffa någon allvarligare olycka och vädjar till skoterförarna att ta det lugnare.

- Skoterkörning får ofta en busstämpel på sig, men det är ju den som buskör som det är fel på. Skotern är ett fantastiskt redskap så länge den körs med omdöme, säger Ove Johansson, som även i fortsättningen vill att man ska få köra skoter utan ytterligare
restriktioner.

Skotertrafik längs riksväg

Det har även varit en intensiv skotertrafik längs dikena vid väg 373. Senast i helgen talade skoterspår på väg 373 sitt tydliga språk. Någon hade kört efter vägen i stort sett hela sträckan från Stockbäcken till Långträsk. Vid ett par tillfällen hade skoterföraren även kört upp på plogkanten vilket resulterade i flera avkörda plogpinnar.

- Man får inte köra efter vägen. Man ska istället köra efter lederna. Nasaleden är pistad från Fagerheden upp mot Gråträsk, säger Ove Johansson.

Skoter genom isen

Även Britt-Mari Täljemyr (bilden), som driver Norrskensgården i Storlångträsk, störs av den ökade buskörningen. Skoterekipage kommer dundrande i full fart från sjön in på campingområdet. Hon berättar att även husvagnsgäster klagar över förare som kör hänsynslöst mellan husvagnarna.

- Det är tråkigt, säger Britt-
Mari Täljemyr.

Hon berättar att hon även hört talas om att en skoter ska ha kört genom isen i området under den gångna helgen. Täljemyr anser att det endast är en liten klick av skoteråkarna i området som kör omdömeslöst, men trots det är det väldigt störande.

- Många av de ungdomar som kommer hit vet inte att det finns leder att köra på. De vet inte ens om att de finns skoterledskartor att köpa. Det finns en stor brist på information, avslutar Britt-Mari Täljemyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om