Elitidrottare har använt sig av det här sättet att träna länge. Sjukamparen Carolina Klüft, till exempel, toppar formen med hjälp av vibrationsträning när det närmar sig tävlingsdags. Då får hon mer explosiva muskler. Hammarsbys bandylag tränar också med vibrationsplatta.
Förespråkarna för träningsmetoden hävdar att den är ett utmärkt sätt för vem som helst som vill komma igång och röra på sig - trots att man egentligen inte rör på sig i vanlig mening under själva träningspasset.
Många skeptiska
Men forskarna är skeptiska till vibrationsträning eftersom det inte finns studier som påvisar att träningen har effekt. Alf Thorstensson, professor i rörelselära på Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH, säger att det inte finns veteskapliga belägg för att vibrationsträningen i sig skulle ge mer styrka.- Vi har gjort en sammanställning av de studier som finns i litteraturen och det finns inga samband mellan vibrationsträning och aktivering av musklerna.
Styrkeförbättring
Däremot, säger han, kan vibrationsträningen ge träningseffekt av rörelserna i sig, alldeles bortsett från vibrationerna. Den som, till exempel, står på ett ben som är böjt aktiverar musklerna och det kan ge en styrkeförbättring.Conny Håkansson, är sjukgymnast och delägare i företaget Xendon som utvecklat och säljer vibrationsplattan Vibmax, säger att han är medveten om att forskarna är kritiska.
- Men jag tycker att motståndet börjar vika mer och mer. Det är så pass nytt det här ännu, säger han.
Liten skaderisk
Han är noga med att framhålla att vibrationsplattan inte är någon mirakelmaskin, som den ibland framställs som. Det är ren styrketräning men med mindre skaderisk än den traditionella styrketräningen. Du behöver inte själv böja och sträcka på armar och ben med tyngder som belastning - vibrationsplattans acceleration och den egna kroppstyngden skapar belastningen.- Det ger inte mer och bättre träning än annan styrketräning. Däremot är det enklare, säger Conny Håkansson.
Skonsamt
Han ser en mängd fördelar med vibrationsträning, inte minst för den som är skadad och behöver rehabilitering men också för den som inte kan utsätta kroppen för vanlig styrketräning. Det är skonsamt för både leder och muskelsenor och passar utmärkt för äldre och överviktiga, till exempel.Enkelt beskrivet ställer du dig på vibrationsplattan som är ungefär en halv kvadratmeter stor. Den har ett handtag som du kan hålla i om du inte klarar att hålla balansen själv. Du böjer på benen, eller väljer en annan ställning beroende på vilka muskler du vill träna. När plattan vibrerar reagerar musklerna på de snabba små rörelserna genom att dra ihop sig och det ska ge träningseffekten.
- Det är neuromuskulär träning, precis som vanlig styrketräning. Skillnaden är att musklerna reflexmässigt drar ihop sig, säger Kenneth Riggberger, delägare i Xendon och den som introducerade vibträning i Sverige.
Han förklarar att muskelns anspänningstid totalt sett är längre under vibrationsträningen än under vanlig styrketräning och att det därför går så fort att träna. På tio minuter har du gjort ett helt pass som annars skulle ta en timme i gymmet.