En riktigt god sallad grundar sig på salladsblad av olika slag. Isberg kan ingå, men definitivt inte dominera. Den late köper färdiga salladsmixer, men är man fler kring bordet blir det en betydligt bättre affär att köpa några olika salladshuvuden.
Italienska charkuterier kan vara allt från lufttorkad skinka till salami. I välsorterade butiker är utbudet stort och man kan välja och vraka ganska fritt. Salladen toppas med tunna flagor av parmesanost. För att få riktigt tunna bitar är en vanlig potatisskalare bästa redskapet. Salladen får en läcker dressing på pesto som blandas med vinäger. Hur enkelt som helst och framför allt vansinnigt gott.
Skaldjurssallader är läckra men känsliga i värmen. Se till att skaldjuren är fräscha och hoppa över allt vad jätteräkor och scampi heter, med hänsyn till naturen. Dessa jättar odlas ofta under vidriga förhållanden som fått naturvårdare världen över att slå larm. Vanliga räkor samt salt- och sötvattenskräftor är däremot okej. Till den enkla, men raffinerade skaldjurssalladen här använder vi blandade blad, rökta räkor och en havskräfta per person som kronan på verket. De rökta räkorna ger smak åt hela salladen så dressingen blir enklast tänkbara - pressad citron.
Basilika på modet
Vem brydde sig egentligen om basilika för några år sedan? En örtkrydda som levde lite i skuggan av timjan och oregano. Men så blev det mode med basilika och vips ökade efterfrågan. Bara i Sverige steg årsförbrukningen av färsk basilika till 100 000-tals plantor om året.De aromatiska basilikabladen ingår i den italienska kryddblandningen pesto. Förutom basilika ingår även parmesanost, vitlök, pinjenötter, olivolja och peppar. Resultatet blir en grön, ganska oljig blandning med stark basilikasmak. Italienska kockar hävdar att pesto måste göras för hand i mortel. Att det går lika bra med mixer eller matberedare vill man inte riktigt tro. Men så är det nog i alla fall. Kryddblandningen kan användas till mycket mer än pasta. God i dressingar, till kötträtter eller i pajer eller på pizzor. Finns att köpa färdig för den som inte har tid eller lust att göra sin egen.
Den första Waldorfsalladen skapades på lyxhotellet Waldorf-Astoria i New York och rördes samman med stora mängder majonnäs. Men det var på 1920-talet. Nu är det lätt matlagningsyoghurt som gäller. Godast blir salladen med enbart valnötter, men det går bra med andra nötter också. Äpplen och selleri har dagens sallad gemensamt med förebilden. Förr var rotsellerin vanligast. Den skalades och strimlades, alternativt revs mycket fint. Numera har den mer salladslika bleksellerin tagit över. Dagens lätta variant smaksätts med vindruvor eller kiwi. Originalet smakades av med citronsaft, vispad grädde och rosenpaprika, det senare en mycket stark föregångare till dagens paprikapulver.