Skogspolitiken sågas av forskare

Sverige är dåligt på att bevara den biologiska mångfalden i skogen. Vår skogspolitik har förvandlat den svenska skogen till en jättelik barrodling.Det hävdar ett antal ledande forskare i ett hårt angrepp på politiken.

Övriga2008-04-15 00:00
Stockholm (TT)h

Bland forskarna, som framför kritiken på DN:s
debattsida, återfinns Bengt-Gunnar Jonsson, professor i växtekologi vid Mittuniversitetet, Linda Laikre, populationsgenetiker vid Stockholms universitet, och Frank Götmark, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet.

De hävdar att det svenska skogsbruket har medfört ett storskaligt ekosystemskifte. Som ett resultat är de naturliga systemen nu fåtaliga och många arter är hotade.

Sverige i strykklass

De kritiserar regeringens skogspolitiska proposition som de anser är ett steg i fel riktning. Främst vänder de sig mot förslaget om att i ökad omfattning plantera främmande trädslag.

De hänvisar också till att Sverige förbundit sig att hejda förlusten av biologisk mångfald till 2010. För detta krävs att betydligt större arealer skog skyddas. Sverige har bara avsatt cirka fem procent av den produktiva skogsmarken, vilket är en låg andel internationellt sett.

Som jämförelse kan nämnas att lilla fattiga Costa Rica har avsatt 25 procent av sin areal. Forskarna säger att de skäms över att Sverige inte effektivt arbetar för att nå miljömålen.

- Nu riskerar vi att hamna bland länder med dåligt anseende, säger Frank Götmark till TT. - Propositionen är ett bakslag. Dessutom har regeringen skurit ned på anslagen för biologisk mångfald.

Nya förslag i höst

Jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker dock att forskarna skjuter över målet. Han påpekar att den skogspolitiska propositionen kompletteras med en miljöpolitisk proposition i höst. När det gäller främmande arter är han inte orolig.

- Vi ska inte rädas en utveckling. Vi har redan tagit in flera främmande arter inom både jord- och skogsbruket, säger han.

Han tycker att den internationella jämförelsen haltar, eftersom den bara tar upp den produktiva skogsmarken.

- Vi har avsatt gigantiska områden i fjällvärlden. Dessutom har vi ett generellt hänsynstagande inom skogsbruket, vilket är unikt i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om