Skendräktighet är ett fenomen som är unikt för hunddjur. Många som haft en tik i familjen känner vet vad det handlar om.
Svullna juver
En till två månader efter att hon slutat löpa beter sig tiken nästan som om hon fått valpar. Ibland får hon även fysiska symptom som svullnande juver och till och med värkarbete.- Alla tikar blir skendräktiga. Det är en naturlig mekanism hos hunddjuren, men hur kraftiga symptomen blir varierar väldigt mellan olika individer, säger Anne-Sofie Lagerstedt.
Somliga får så pass lindriga symptom att ägaren knappt märker det, medan andra tikar kan få både kraftiga fysiska symptom och även bli ordentligt nedstämda.
Kommer från vargarna
Många hundar springer och hämtar udda sockor och barnens gossedjur som substitut för valpar.Enligt Anne-Sofie Lagerstedt ett helt naturligt beteende för alla hunddjur.
- I en vargflock är det enbart alfahonan som får valpar, och om något skulle hända henne vore det en katastrof för valparna och flocken. Därför är alla de andra tikarna skendräktiga och liksom redo att rycka in som extramammor.
Nedstämda
Som tamdjur har hunden ingen nytta av sin skendräktighet, och om symptomen blir kraftiga kan det bli problem. Vissa hundar blir djupt nedstämda, nästan deprimerade och även fysiska problem med ömmande juver kan uppstå. Ibland kan tiken även få juverinflammation som följd.- Förr rekommenderades man att man skulle öka motionen och minska på fodret. Det kan hjälpa vid lindrigare symptom.
För hundar som är mer besvärade av sin skendräktighet finns läkemedel som man lägger i maten som fungerar bra.
Öka aktiviteten
- Det händer även att man ger tikar p-sprutor eller helt enkelt kastrerar dem för att slippa problemen. Men en kastration är ett ganska stort ingrepp som kan ge andra biverkningar som viktökning, sämre päls och inkontinens.I alla fall bör man försöka avleda tikens tankar på valpar och istället aktivera henne på annat sätt.
- Det kan ju verka elakt att ta ifrån en skendräktig tik sina låtsasvalpar. Men om man låter henne hållas förvärrar det bara problemen och kan till exempel sätta igång mjölkproduktionen, som i sin tur kan ge andra problem, säger Anne-Sofie Lagerstedt.
- Det är snällare att ta ut henne på något roligt så att hon får något annat att tänka på.