Skaldjurspizza ur egen ugn

De flesta pizzor man köper har fyllning från konservburkar och billig ost. Baka själv i stället och välj äkta råvaror. Det blir skillnad, stor skillnad.

Övriga2007-05-31 00:00
En riktig pizza ska ha tunn, spröd botten med frasiga kanter. Den ska täckas med välkryddad tomatröra och täckas med mozzarellaost i tunna skivor. Fyllningen, som toppar pizzan, ska inte vara finfördelad utan varje råvara ska klart och tydligt kunna skiljas från varandra. Här satsar vi på oliver och skaldjur.



Oliv- och skaldjurspizza

4 personer

Till degen:

1,5 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst

1 msk olivolja

1 nypa strösocker

1 nypa salt

4 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

3 msk tomatpure

1-2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

2 msk kallt vatten

1 tsk smulad oregano

1/2 tsk stött timjan

1 krm svartpeppar

Till fyllningen:

2 påsar mozzarella

1 dl svarta oliver

100 g skivade champinjoner

1 liten gul lök

8-12 musslor

100 g kräftstjärtar

färsk oregano eller timjan



1. Lös upp jästen i fingertempererat vatten. Tillsätt olja, salt och socker.

2. Arbeta ner mjölet i omgångar. Degen ska vara smidig innan den ställs att jäsa 30 minuter under handduk.

3. Blanda tomatpure, olja, pressad vitlök och vatten i en skål. Krydda med svartpeppar. Torkad oregano smulas, timjan stöts i mortel för ökad smak.

4. Värm ugnen till 250-275 grader. Skiva mozzarellaosten tunt, skiva champinjonerna samt skala och strimla löken.

5. Kavla ut degen och lägg den på plåtar med bakplåtspapper.

6. Stryk ut ett tunt lager tomatröra. Lämna ett par centimeter av kanten fri. Fortsätt med tunna skivor av mozzarella och avsluta med oliver, champinjoner, lök, musslor och kräftor. Grädda pizzorna mitt i ugnen 5-7 minuter. Kolla noga mot slutet. Kanterna ska få färg men inte bli brända. Färska kryddor kan läggas på den färdiga pizzan före servering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!