Under lördagen hölls en stämma i Uppsala där ombud från sex regionala sjukvårdspartier deltog.
Vid stämman antogs partiprogram och stadgar för ett nytt nationellt parti. En interimsstyrelse som ska leda arbetet tillsvidare utsågs också.
Än så länge är Sjukvårdspartiet bara ett arbetsnamn.
- Det kommer att fastställas vid första ordinarie stämma, säger Kenneth Backgård, ordförande för interimsstyrelsen och ordförande för Sjukvårdspartiet i Norrbotten, till TT.
Problem
Ett problem är att det nya partiet inte har lyckats samla alla de elva sjukvårdspartier som finns i Sverige, vilket gör att det blir svårt att nå ut i landet.- Vi har haft stöd från Stockholms sjukvårdspartis ordförande som varit här. De har inte formellt kunna ställa sig bakom, men han gör det.
Kenneth Backgård säger ändå att det är rimligt att tro att det går att komma över fyraprocentsspärren till riksdagen. I de senaste landstingsvalen fick de lokala sjukvårdspartierna cirka 130 000 röster.
- Vi behöver fördubbla rösttalet, det är ingen omöjlighet att göra det.
Partiet beskriver sig som tvärpolitiskt.
Bland annat säger det nej till stopplagen och ser gärna fler privata entreprenörer inom sjukvården. Partiet vill även sänka det totala skattetrycket och sänka arbetsgivaravgifterna.
Däremot vill Sjukvårdspartiet att exempelvis järnvägar och vägar ska ägas av staten.
Kärnfrågan
Kärnfrågan är ändå sjukvården.Sjukvårdspartiet vill satsa 35 miljarder kronor mer på vården och målet är att sjukvården ska ta tio procent av bruttonationalprodukten.
För att finansiera förslagen föreslår partiet till exempel att höjningen av taket inom sjukförsäkringen stoppas och att samordningen inom socialförsäkringssystemen effektiviseras.
Är ni rädda för att bli uppfattade som ett enfrågeparti?
- Vi är medvetna om att vi kan bli det. Och det kan vara en belastning, men det kan också vara en tillgång eftersom det fokuserar på en angelägen fråga, säger Kenneth Backgård.