Se upp med falska reor

Reaförsäljning. Ombyggnad, utförsäljning, slutrea, höstrea, extrapriser, flyttrea. Erbjudandena sköljer över oss i reklamen. Inte sällan går affärsidkarna över gränsen för vad som är lagligt i syfte att sälja sina varor.

Övriga2006-11-13 00:00
Det finns tydliga regler som anger när och hur de olika begreppen får användas. Men trots att reglerna funnits länge händer det att ivriga försäljare tänjer på begreppen när de slår på stora trumman i sin marknadsföring.

På Konsumentverket följer man utvecklingen noga. Sharon Lavie som är avdelningsdirektör bekräftar att det förekommer en del felaktigheter när det gäller marknadsföringen.

- Ord som rea, rabatt, extrapris och "nu"-pris väcker förväntningar om särskilt förmånliga erbjudanden och ska därför användas med försiktighet, säger hon och tillägger att en rea alltid ska innebära att varan säljs till ett väsentligt lägre pris än tidigare.

- Det finns ingen regel som anger exakt hur många procent billigare varan ska vara i förhållande till normalpriset eftersom detta kan skifta från fall till fall inom respektive bransch. Det finns dock en praxis inom de flesta branscher och de varor som saluförs där. Huvudregeln är att varan ska vara så pass mycket billigare att det upplevs som en väsentlig prissänkning av kunden.

Tidsbegränsad

En rea ska dessutom vara begränsad i tid och får enligt tidigare domar i Marknadsdomstolen pågå några veckor eller högst två månader när det gäller kapitalvaror. För livsmedel är den övre gränsen fyra veckor.

Det förekommer dock att vissa affärsidkare tapetserar sina butiksfönster med reaskyltar som får sitta kvar året om, vilket strider mot marknadsföringslagen eftersom detta innebär att reapriserna blivit ordinarie priser.

Det tredje kravet för att en rea ska få kallas rea är att varorna finns i affärens ordinarie sortiment. En skobutik som under en kortare tid rear ut till exempel böcker bryter därmed mot bestämmelserna.

Samma sak gäller om en nyöppnad butik lockar med en stor rea första dagen.

Utförsäljning

Ett annat begrepp som ofta missbrukas är uttrycket utförsäljning eller information om att affären upphör. En del butiker använder de här begreppen för att ge intryck av att det finns goda chanser att fynda, vilket kan vilseleda kunder om det visar sig att fyndpriserna är butikens ordinarie.

Begreppet utförsäljning innebär att hela butikens sortiment säljs ut, alternativt en klart avgränsad del av sortimentet. Hit hör till exempel en butik som drar ned på sitt utbud av varor från olika produktgrupper, till exempel en affär som tidigare sålt skor och väskor men som kommer att sluta sälja väskor. Även när det gäller en utförsäljning ska det innebära väsentligt lägre priser som säljs under en begränsad tid.

Även utryck som ombyggnadsrea, slutförsäljning, brandrea eller flyttförsäljning omfattas av samma regelverk som begreppet utförsäljning. Det hjälper inte att hitta på nya ord, en utförsäljning ska alltid vara tidsbegränsad och ha verkliga prisnedsättningar, menar Sharon Lavie.

En gråzon

När det gäller en konkursutförsäljning gäller samma sak med den skillnaden att den sker för konkursboets räkning.

Det är alltså inte tillåtet att ägarna säljer ut lagret före en förväntad konkurs och använder ordet konkursutförsäljning.

Däremot får de använda ord som rea eller butiken upphör.

Sharon Lavie menar att det finns en gråzon som en del butiker försöker utnyttja antingen på ett medvetet sätt eller på grund av ren okunskap.

- Vi får ibland in anmälningar där någon reagerat på att det suttit realappar uppe i ett skyltfönster i betydligt längre tid än två månader.

Ibland kan det vara så att butiken har betydligt lägre priser än andra, men de får ändå inte använda begreppet rea eftersom det vilseleder konsumenter. Då är det bättre att de sätter upp en lapp med att de har billiga varor eller något liknande.

Om man vill göra en anmälan ska man enligt Sharon Lavie göra det skriftligt och ha medföljande dokumentation för att Konsumentverkets jurister ska kunna göra en första bedömning om det strider mot marknadsföringslagen. Konsumentombudsmannen, KO, har sedan möjlighet att utfärda ett förbudsföreläggande, det vill säga förbjuda företaget att fortsätta med den typen av marknadsföring.

- Ett annat sätt kan vara att vända sig till kommunens konsumentvägledare som kan kontakta butiken så att de kan rätta till felet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om