Köttet i en schnitzel är inget problem för den som vill hålla igen på kalorierna. Problemet sitter i paneringen som lätt suger upp hela dagsbehov av fett vid stekningen. Hoppa över paneringen, helt eller delvis, och med ens är schnitzeln betydligt nyttigare.
Kalv- och fläskkött behöver bara mjölvändas och laxschnitzel behöver ingen panering alls.
Skära eller banka
En riktig schnitzel av kalv blir bäst om man låter butiken skära ut den på skärmaskin. Måste man skära med kniv är en tunnbladig filekniv, som minskar risken för söndertrasade köttskivor, att föredra. Det gäller att få köttskivan så tunn som möjligt utan att den går sönder.Kött från kotlettrad kan däremot aldrig skäras till rätt tjocklek utan här är det någon form av utbankning med köttklubba som gäller. Skär en ganska tjock skiva, cirka 3-4 centimeter, och lägg den på högkant i en kraftig plastpåse. Påsen placeras på stadigt underlag och köttet bankas ut med köttklubba.
Plastpåsen minskar risken för att köttet ska spricka sönder vid utbankningen. På köpet slipper man få hela köket nedstänkt, vilket lätt blir följden när man ger sig på köttbitarna med klubba.
Missa inte tomaterna
Tomater har gått från primör till att bli en stapelvara i svensk livsmedelshandel. Förr njöt man solmogna tomater under några sommarmånader, resten av året fick det bli rårivna morötter. Men vill man uppleva den riktiga tomatsmaken är sommaren rätt årstid. Köp riktigt mogna tomater och koka en tomatsås på gammalt sätt, det vill säga på färska tomater och inte konserverad tomatpure. Smaken blir fyllig och med hjälp av färska örter växer den till oanade höjder. Tomatsåsen bjuds med tunna, panerade schnitzlar av kalvkött.Variera med fisk
Begreppet schnitzel behöver inte längre ha något med kalvinnanlår att göra. Numer kan alla tunna skivor av fläskkött, fågel eller fisk stekas och serveras som schnitzlar. Tunna skivor färsk lax som steks hastigt utan föregående panering och serveras med klassisk wienergarnityr är både gott och betydligt snålare på fett.Inte nog med att gamla tiders schnitzlar var feta i sig, de serverades dessutom med stekt potatis. Vill man ha ett magrare alternativ är bakad potatis eller örtduchesse att föredra. Den bakade potatisen kompletteras med en klick crème fraiche smaksatt med exempelvis hackad persilja och gräslök.