I dag sänder sameradion 700 timmar om året på sydsamiska, lulesamiska, nordsamiska och svenska. Programmen sänds på för- och eftermiddagar i FM-nätet. När SR Sápmi startar på webben på måndag blir det sändningar dygnet runt och det ger utrymme för en rad nya program, som till exempel samisk musik och ungdomsprogram. Dessutom planerar kanalen att göra särskilda sändningar från olika samiska möten och sportevenemang.
Nej till dab
För snart tio år sedan beslutade ledningarna för SR, Yle i Finland och norska NRK att starta en gemensam digital kanal för samerna. Men i december sade den svenska regeringen nej till att ersätta dagens analoga radio med dab, den digitala teknik som SR förespråkat länge, och även i Finland är intresset ljumt för dab. Ole-Isak Mienna hoppas dock fortfarande att det går att hitta en gemensam digital plattform.- En sådan kanal har skjutits på framtiden, men SR Sápmi ger oss möjlighet att öka samarbetet med de norska och finska samerna. I Norge finns redan en samisk kanal på nätet och nu får vi också en.
Uppkoppling
För att kunna lyssna på webbradio krävs minst ISDN-uppkoppling och helst ADSL (bredband via telefonjacket).- Situationen är kanske inte jättebra, men ADSL är trots allt ganska väl utbyggt. För några år sedan gjordes en undersökning som visade att 75 procent av samerna hade tillgång till internet, men den visade inte vilket typ av uppkopplingar det rörde sig om, säger Ole-Isak Mienna.
De flesta av Sveriges Radios kanaler sänds även på internet. De fem renodlade webbkanalerna är, förutom SR Sápmi, P 3 Rockster, P 3 Street, P 3 Svea och ljudmagasinet c.