Samer ilskna och frustrerade

Ilskan kokar i lappmarken.Renägare gynnas medan majoriteten av samer får sina rättigheter alltmer beskurna, hävdar Håkan Jonsson, partiordförande i Jakt- och fiskesamerna.- Folk är fullkomligt rasande här uppe, säger han till TT.

Övriga2006-01-28 00:00
Droppen som fått bägaren att rinna över är jakt- och fiskeutredningens förslag som kom i förra veckan. Det innebär ett steg framåt för renägarna i samebyarna - på den stora samemajoritetens bekostnad.

- Det här är det sämsta som kan hända för samerna överlag. Man pratar om att täta sprickan som har varit och så gör man den bara ännu djupare, säger Håkan Jonsson.

Helt fel

Som ordförande i Sametingets största parti anser han att staten har hamnat helt fel i frågan om att hävda samefolkets rättigheter som urbefolkning.

Det har satts ett likhetstecken mellan samekultur och renskötsel, något som inte stämmer. Samernas urgamla kultur är mångfacetterad och innefattar även jakt, fiske, slöjd och mycket annat. Detta glöms ofta bort och okunskapen är stor, även från statens sida, hävdar han.

- Man ser fortfarande en ren när man pratar om samer.

Av Sveriges omkring 10 000 samer är det cirka 1 000 som driver renskötsel. De övriga 9 000 känner sig enligt Håkan Jonsson bortglömda av medierna och förtryckta av staten och samebyarna.

FN-kritik

På tisdag arrangerar Röda korset ett seminarium i Jokkmokk mot bakgrund av den kritik FN riktat mot Sverige vad gäller samernas situation. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist deltar, liksom Röda korsets ordförande Bengt Westerberg.

Men i debatten får bara renskötande samer delta, säger Håkan Jonsson som tillsammans med andra samer övervägt att åka till Jokkmokk för att demonstrera.

- Jag har full respekt för hans frustration kring att det finns många samer som står utanför samiska rättigheter. Det är en fråga som kommer att lyftas och diskuteras av talare på seminariet, säger Erika Nordvall Falck vid Röda korset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om