Sällsynt nyttigt ogräs
Soppa från trädgårdskomposten låter inte som någon höjdare, men som vegetarian kan man faktiskt fynda bakom knuten. En hemlagad, pinfärsk nässelsoppa är bland det nyttigaste man kan äta.
I kokböcker brukar man hävda att nässlor måste plockas tidigt på våren. Och visst, nu är de extra späda och fina, men håller man sig till toppskotten kan man njuta nässlor ända fram till midsommar och ibland längre än så.
Skörden kräver handskar och långa skjortärmar. Skölj nässelbladen i kallt vatten och koka dem tio minuter i lättsaltat vatten. Efter den behandlingen kan man handskas med dem utan att bränna sig. Stjälkar och andra grova delar plockas bort, resten hackas.
Nässelsoppa
4 personer
2 liter späda nässelblad
12 dl grönsaksbuljong
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 krm anis
1 krm fänkål
1 msk hackad gräslök
örtsalt och vitpeppar
Till servering:
2 dl crème fraiche
3 msk hackad persilja
3 msk hackad gräslök
1. Skölj, koka och hacka de späda nässelbladen 10 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Spara 12 deciliter av vattnet.
2. Fräs samman smör eller margarin och vetemjöl i en rymlig kastrull. Späd med vatten från förvällningen. Lägg i ett par tärningar grönsaksbuljong eller motsvarande mängd flytande fond. Låt stommen till soppan sjuda sakta i fem minuter så att mjölsmaken kokar ur.
3. Blanda ner de hackade nässlorna. Krydda med hel anis och fänkål och finhackad gräslök. Avsluta med en skvätt grädde som gör soppan mjuk i smaken. Smaka till sist av med salt, gärna örtsalt, och vitpeppar. Serveras med hårdkokt ägghalva eller crème fraiche smaksatt med hackat kryddgrönt, gärna persilja och gräslök.
<\c>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!