Sallad för vinterkvällar
Årets milda vinter får återverkningar även på matbordet. Plötsligt kommer suget efter en sallad trots att solen endast med nöd och näppe tar sig över horisonten. Prova en grekisk sallad toppad med friterad bläckfisk.
Bläckfisk på grekiskt vis
4 personer
300-400 g panerade bläckfiskringar
200 g fetaost i tärningar
100 g haricots verts
100 g svarta oliver
2 röda lökar
2 mogna tomater
1 huvud isbergssallad
1 litet huvud rossisallad
Till vinägretten:
2 msk olivolja
1 msk mild vit vinäger
1 vitlöksklyfta
1 nypa flingsalt
ett par varv på svartpepparkvarnen
Dessutom:
olja till fritering av bläckfiskringarna
1. Strimla salladen grovt. Skiva löken. Förkoka haricots verts i lättsaltat vatten. Skär tomaterna i skivor.
2. Blanda vinägretten, det vill säga olja, vinäger med en pressad eller riven vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar.
3. Lägg en bädd av blandad sallad, lök, tomater och haricots verts på stort fat eller tallrikar. Strö över fetaost i tärningar och oliver. Fördela vinägretten över salladen.
4. Hetta upp olja, cirka 4 dl, i kastrull. När oljan är 160 grader friteras bläckfiskringarna ett par minuter. Friteringen måste ske i omgångar för att bläckfiskringarna inte ska kladda ihop.
Lägg de färdiga bläckfiskringarna på dubbelt hushållspapper innan de läggs på salladen. Tänk på att alltid vara försiktig vid fritering. Lämna inte het olja utan uppsikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!