Sallad för vinterkvällar

Årets milda vinter får återverkningar även på matbordet. Plötsligt kommer suget efter en sallad trots att solen endast med nöd och näppe tar sig över horisonten. Prova en grekisk sallad toppad med friterad bläckfisk.

Övriga2007-01-18 00:00
Bläckfisk och fetaost i samma sallad. Låter konstigt men smakar underbart, förutsatt att man gillar bläckfisk - och vitlök. Vitlök är ett måste i grekisk matlagning. Den pikanta löken dyker upp praktiskt taget överallt och den här rätten är inget undantag. Bläckfisken finns att köpa panerad och klar att fritera.

Bläckfisk på grekiskt vis

4 personer

300-400 g panerade bläckfiskringar

200 g fetaost i tärningar

100 g haricots verts

100 g svarta oliver

2 röda lökar

2 mogna tomater

1 huvud isbergssallad

1 litet huvud rossisallad

Till vinägretten:

2 msk olivolja

1 msk mild vit vinäger

1 vitlöksklyfta

1 nypa flingsalt

ett par varv på svartpepparkvarnen

Dessutom:

olja till fritering av bläckfiskringarna

1. Strimla salladen grovt. Skiva löken. Förkoka haricots verts i lättsaltat vatten. Skär tomaterna i skivor.

2. Blanda vinägretten, det vill säga olja, vinäger med en pressad eller riven vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar.

3. Lägg en bädd av blandad sallad, lök, tomater och haricots verts på stort fat eller tallrikar. Strö över fetaost i tärningar och oliver. Fördela vinägretten över salladen.

4. Hetta upp olja, cirka 4 dl, i kastrull. När oljan är 160 grader friteras bläckfiskringarna ett par minuter. Friteringen måste ske i omgångar för att bläckfiskringarna inte ska kladda ihop.

Lägg de färdiga bläckfiskringarna på dubbelt hushållspapper innan de läggs på salladen. Tänk på att alltid vara försiktig vid fritering. Lämna inte het olja utan uppsikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!