Säker på bussen

Övriga2007-03-08 00:00
Ännu en svår bussolycka med många dödade och skadade. Och bussbranschen pekar än en gång på statistiken och hävdar att inget är så säkert som att åka buss.

Ändå är en buss en ganska skranglig konstruktion med relativt låg säkerhet jämfört med en modern bil om en olycka händer. Medan en bil i dag klarar att volta flera varv utan att de åkande får några allvarliga skador utsätts de åkande i en buss för livsfara redan vid en tämligen enkel dikeskörning. En personbil ska enligt EuroNcap:s normer klara en kollision i över 60 km/t utan att de åkande tillfogas livshotande skador - en buss faller ihop som ett korthus vid en kollision i betydligt lägre hastigheter.



I en bil hålls du fast av trepunktsbälten med bältesförspännare, du skyddas av krockkuddar och krockgardiner i alla dess former, stolen är konstruerad för att skydda din nacke och hela bilen är byggd som en stålbur runt omkring dig - medan resten består av avancerade energiupptagande zoner som ska hejda krockvåldet innan det når fram till dig. Om bussar skulle krocka och köra av vägen i samma utsträckning som bilar så skulle vi förstås ha rena blodbadet i trafiken. Att så inte sker är uteslutande chaufförernas förtjänst. Detta trots att de oftast kör olagligt fort för att hinna i tid enligt turlistan, och trots att de inte har någon hjälp av antisladdsystem.

Av intervjuerna att döma med oskadade passagerare efter olyckan i Uppland var det tydligen väldigt få som var fastspända i de bälten som faktiskt fanns i båda bussarna. Och som man enligt lag måste använda. De berättade om hur de ramlat ut i mittgången vid olyckan. Hade bussarna vält hade många säkert kastats ut genom fönstren precis som vid bussolyckan utanför Arboga för ett år sedan och katastrofen hade blivit än mer omfattande.



Det går att göra säkrare bussar och det finns redan i dag stolkonstruktioner som det inte går att sitta i om man inte tar på sig bältet. Det går att slopa den märkliga dispensen som tillåter stående passagerare. Det går att ha speciella vinterturlistor med längre körtider. Och så borde förstås bussförare precis som piloter och lokförare ha rätt att ställa in avgången när vädret är för dåligt. I dag är det tvärtom så att när tåg och flyg står stilla på grund av vädret så kallar man in bussar som ersättning. Kort sagt, busschaufförerna måste ges bättre förutsättningar för att kunna transportera folk säkert och de måste ständigt påminnas om det enorma ansvar de har för sina medmänniskors liv. Sedan kan vi förstås beklaga oss över dåliga vägar och eftersatt vägunderhåll.



Rolf Gildenlöw

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om