Saffranskryddad skaldjurspasta
Varför blir pastan på krogen så mycket godare än den man lagar hemma? Anledningarna kan vara många, men ett sätt att höja smaken är att arbeta med en grundsås.
Sedan lyfter man kastrullen från spisen och vänder ner skaldjuren. Låt kastrullen stå någon minut på spiskanten innan rätten serveras.
Pasta med saffran och kräftstjärtar
4 personer
Till grundsåsen:
1 färsk fänkål
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl torrt vitt vin, alternativt vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar
Till servering:
1 paket saffran (0,5 g)
250 g kräftstjärtar eller andra skaldjur
150 g färska champinjoner
2 morötter
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
500 g pasta
smör eller olivolja
1. Skölj, strimla och fräs fänkålen med smör i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med vatten, eventuellt blandat med torrt vitt vin. Låt koka upp och tillsätt mager grädde. Smula ner en tärning grönsaksbuljong och låt allt sjuda sakta utan lock i tio minuter. Sila och smaka av med salt och peppar.
2. Koka pasta. Dela och stek svampen lätt. Strimla och koka morötterna ett par minuter i lättsaltat vatten. Slå av vattnet så de behåller sin spänst.
3. Fräs saffran med lite fett i en kastrull. Pressa i vitlök, slå på grundsåsen och låt allt bli genomvarmt. Vänd ner champinjoner, morötter och pasta. Smaka av med salt och peppar.
4. Ta kastrullen från spisen och vänd ner skaldjuren. Servera med pasta och blandad grönsallad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!