Saffranskryddad skaldjurspasta

Varför blir pastan på krogen så mycket godare än den man lagar hemma? Anledningarna kan vara många, men ett sätt att höja smaken är att arbeta med en grundsås.

Övriga2006-11-30 00:00
Handlar det om skaldjurspasta är det en vitvinssås som fungerar som grund. Den kan smaksättas på många sätt, exempelvis saffran. I grundsåsen ingår färsk fänkål, en grönsak som ger den rätta Medelhavssmaken. Tänk också på att redan kokade skaldjur inte klarar kokning eller varmhållning. Då krymper de ihop och som om inte det var nog blir de även torra och smaklösa. Ett bra sätt att lyckas med skaldjur i såser och stuvningar är att först koka grunden helt klar.

Sedan lyfter man kastrullen från spisen och vänder ner skaldjuren. Låt kastrullen stå någon minut på spiskanten innan rätten serveras.

Pasta med saffran och kräftstjärtar

4 personer

Till grundsåsen:

1 färsk fänkål

2 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin, alternativt vatten

2 dl matlagningsgrädde

1 tärning grönsaksbuljong

salt och peppar

Till servering:

1 paket saffran (0,5 g)

250 g kräftstjärtar eller andra skaldjur

150 g färska champinjoner

2 morötter

1 vitlöksklyfta

salt och vitpeppar

500 g pasta

smör eller olivolja

1. Skölj, strimla och fräs fänkålen med smör i kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med vatten, eventuellt blandat med torrt vitt vin. Låt koka upp och tillsätt mager grädde. Smula ner en tärning grönsaksbuljong och låt allt sjuda sakta utan lock i tio minuter. Sila och smaka av med salt och peppar.

2. Koka pasta. Dela och stek svampen lätt. Strimla och koka morötterna ett par minuter i lättsaltat vatten. Slå av vattnet så de behåller sin spänst.

3. Fräs saffran med lite fett i en kastrull. Pressa i vitlök, slå på grundsåsen och låt allt bli genomvarmt. Vänd ner champinjoner, morötter och pasta. Smaka av med salt och peppar.

4. Ta kastrullen från spisen och vänd ner skaldjuren. Servera med pasta och blandad grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!